Ekonomi

2019 Yılı Asgari Ücreti İçin Hükümetin Düşündüğü Rakam 1800 TL Mi?

İşverenler ile işçilerin geleceğe dair en önemli gündem maddesi asgari ücretin ne olacağı konusunda. Yaz aylarının ortalarında başlayan kur artışı ve alım gücünün azalmasının ardından 2019 yılı asgari ücreti konusunda yaşanacak gelişmeleri daha önemli hale getirdi. 

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren konuya dair ilk tepki ise Asgari Ücret Komisyonu’nda işçi temsilcisi olarak bulunacak olan Türk İş Sendikası’ndan geldi. 

Türk İş Sendikası Başkanı Ergün Atalay açıklamalarında asgari ücretin acilen 2 bin TL’ye yükseltilmesini Ocak ayında da enflasyon zammı verilmesini talep etmişti. Ancak görüşmelerin erkene alınamayacağı alınsa bile asgari ücretin en erken Ocak ayında değişeceği bildirilmişti. Peki yaşanan bu süreç sonunda hükümetin asgari ücret zammına dair tavrı nedir? İşte 2019 yılı asgari ücret konusuna dair detaylar,

2019 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Türki Başkanı Ergün Atalay yapmış olduğu konuşmalarında asgari ücret için 2 bin TL rakamını işaret etmişti. Bu konuda çeşitli açıklamalarda bulunan Ergün Atalay son açıklamasını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile yapmış olduğu görüşmesinden sonra yaptı. 

Bu kapsamda görüşmede 2 bin TL asgari ücret rakamını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a ilettiklerini açıklayan Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun daha erken toplanması konusuna değindi. Türk İş Başkanı Atalay konuşmasında ayrıca Bakan Selçuk’un erken toplanma konusunun hukuken imkansız olduğunu ifadelerini kamuoyu ile paylaştı. Komisyon erken toplansa bile asgari ücret yine Ocak ayında artış gösterecek. 

ASGARİ ÜCRET İÇİN HÜKÜMETİN ÖNERİSİ 1800 TL Mİ?

Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin asgari ücret konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan isimlerde birisiydi. Asgari ücretin net en az 2200 TL olmasını talep eden Mahmut Şahin, hükümetin planına dair ise şu ifadeleri kullanmıştı.

“Son iki aydır yapılan zamlar işçinin aldığı tüm zammı eritti. Dövizdeki artış bahane edilerek yapılan zamlar maaşları eritti. Yılbaşında yapılacak bir zam işçi tarafından kullanılamayacak derecede eridi. Dolayısıyla düşünülen 1800-1850 gibi rakamlar kesinlikle yanlıştır. 1604 lira düştü 1200 liraya.”

Kamupersoneli.net – ÖZEL Haber