Ekonomi

2019 Yılı Emekli Zammı Belli Oldu ! En Az 118 TL Zam Yapılacak

Milyonlarca emeklinin gözü Temmuz ayında gelecek zamda. Temmuz’da emeklinin yüzde 5 zammı kesin olarak bakılıyor eğer enflasyon farkı oluşursa, ortaya çıkan oran kadar ekstra zam olacak. Enflasyon yüzde 4’ü aşmasa bile memur emeklileri en az 118 lira zam alacağı kesinleşti.

EMEKLİ ZAMMI 2019 BELLİ OLDU MU?

Bölge Gündem’in aktardıklarına göre Türkiye’de yaklaşık olarak 12 milyon emekli bulunuyor. Yılbaşında zam alan emeklilerin ikinci zammı ise Temmuz ayında. Emeklilerin alacakları zamlarda yılın ilk 6 ayında gerçekleşen enflasyon belirleyici olacak.Temmuz’da memur emeklileri en az 118 lira zam alacak. 

EMEKLİ ZAMMI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

6 aylık enflasyon rakamı SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranını belirlerken memur emeklilerinin yüzde 5’e ek olarak enflasyon farkı alıp almayacağını ortaya çıkaracak.

EMEKLİ ZAMMI 2019 NE ZAMAN YATACAK?

2019 yılında başında yapılan zamlarla beraber en düşük memur maaşı 2 bin 379 lira. Temmuz’da enflasyon yüzde 4’ü aşmasa bile yüzde 5 zam alacak olan memur emeklileri en az 118 lira zam alacaklar. 

Emekliler için 2019 yazı kazançlı geçecek. 27-31 Mayıs’ta biner lira ikramiyeler ödenirken, Temmuz ayı ise zam ayı olacak. İkinci bin liralık ikramiyenin ise 5-9 Ağustos’ta ödenmesi bekleniyor. Peki Emekli maaş zammı ne zaman yatacak? Emekli maaş zammı 2019 ne kadar? İ

EMEKLİ MAAŞ ZAMLARI NE ZAMAN YATACAK 2019?

Emekliler kazançlı bir yaz geçirecek. Ocakta tüm emeklilere yapılan zammın, şubatta da ek ödeme dahil maaşı bin liranın altında olanlara yansıtılan seyyanen artışın ardından, kazanımlar devam edecek. Bu yılın ilk bayram ikramiyesi mayısta ödenecek. Bu yıl Ramazan Bayramı 4-6 Haziran’da kutlanacak. 3 Haziran, arife günü.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

1 ve 2 Haziran da hafta sonuna denk geliyor. Bu nedenle emeklilere bayram ikramiyesinin mayıs sonunda ödenmesi bekleniyor.Ödemeler büyük ihtimalle 27-31 Mayıs arasında yatırılacak. Ödemelerin yatırıldığı tarihe kadar emekli aylığı bağlananlar da ikramiyeden yararlanacak. Kesin tarihi Sosyal Güvenlik Kurumu duyuracak. 

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI TEMMUZ’DA YATACAK

Tüm emeklilerin maaşına temmuzda ise zam yansıtılacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu yılın ilk yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam alacak. Memur emeklilerine ise yüzde 5 zam ve bu yılın ilk yarısındaki enflasyon yüzde 4’ü aşarsa fark verilecek. Ağustos ise emekliler için yine ikramiye ayı olacak. 

DUL VE YETİMLER EMEKLİ MAAŞ İKRAMİYESİ ALABİLİR Mİ?

İkramiye; SGK’dan vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara da veriliyor. Ayrıca SGK’dan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi ödeniyor. Dul ve yetim aylığı alanlara ölüm aylığı oranına, sürekli iş göremezlik geliri alanlara da sürekli iş göremezlik oranına göre ikramiye hesaplanıyor. 2 aylık birden alanlara ise oranı yüksek dosyaya göre ödeme yapılıyor.

Emekli bayram ikramiyeleri belli oldu. Ramazan ve Kurban bayramı olmak üzere yılda 2 kere ödenen ikramiyeler, yeni emekli olanlara da bu yıl ödenecek. 

Yaklaşık 12.3 milyon emekli, bu yıl da iki bayram ikramiyesine kavuşacak. Emeklilere, Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde biner lira ikramiye ödenirken, yeni emekli olanlar da bu imkandan faydalanabilecek. İşte 10 soruda ikramiye rehberi: 

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİNİ KİMLER ALABİLİR?

Ödemenin yapılacağı tarihte SGK’dan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara veriliyor.Ayrıca SGK’dan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi ödeniyor. 

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR ÖDENECEK?

Ramazan ve Kurban bayramları öncesi biner lira ödeniyor. Emekliler ve maluller biner lirayı alıyor.

VEFAT EDEN EMEKLİNİN İKRAMİYESİ NE OLACAK?

Bu kişinin ikramiyesini hak sahibi yakınları alabiliyor. Dul ve yetim aylığı alanlara ölüm aylığı oranında ikramiye ödeniyor.

2 AYLIK ALAN EMEKLİLER NE YAPACAK?

Bu kişilerin ikramiyesi iki dosyadan hangisinde ölüm aylığı oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödeniyor.

SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ ALANLAR İKRAMİYE ALACAK MI?

İkramiye, sürekli iş göremezlik oranına göre hesaplanıyor. Kişinin yüzde 50 oranında iş göremez olduğu tespit edilmiş ise bu kişiye 500 lira ikramiye ödenecek.

YENİ EMEKLİLER DE ALABİLECEK Mİ?

Bayram ikramiyesinden yeni emekliler de yararlanacak. Bu kişiler emeklilik tarihlerini izleyen dönemlerde verilecek ikramiyeleri alacak. Yasaya göre, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alıyor olmak gerekiyor. 

NASIL ÖDENECEK?

Bayram ikramiyesi maaş hesaplarına yatırılacak.Emekliler bu yıl da Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi 1000’er lira bayram ikramiyesi alacak. 2018’de toplam 2 bin lira bayram ikramiyesi alan emekliler, bu yılki ödemeleri ise Mayıs ve Ağustos ayında alacak. İkramiyeden yeni emekliler de yararlanabilecek.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE ZAMAN YATACAK?

Bu yıl Ramazan Bayramı 4-6 Haziran tarihlerinde. 3 Haziran arefe günü. 1 ve 2 Haziran da hafta sonuna denk geliyor. Bu nedenle emeklilere 1000 liralık bayram ikramiyesinin Mayıs sonunda ödenmesi bekleniyor. Emeklilerin hesabına 1000 lira tutarındaki ödemeler büyük ihtimalle 27-31 Mayıs arasında yatırılacak. Böylece emekliler bu yılın ilk bayram ikramiyesini almış olacak.

YENİ EMEKLİLER DE YARARLANACAK

Ödemelerin yatırıldığı tarihe kadar emekli aylığı bağlananlar da bu yılın ilk ikramiyesinden yararlanacak. Yeni emekliler, bu tarihten itibaren verilecek tüm bayram ikramiyelerini alabilecek.

HAZİRAN’DA EMEKLİ OLANA İKİNCİSİ ÖDENECEK

Ağustos da emekliler için yine ikramiye ayı olacak. Emeklilere, bu yılın ikinci bayram ikramiyesi ödenecek. Kurban Bayramı 11-14 Ağustos’ta kutlanacak. Arefe günü de 10 Ağustos Cumartesi gününe denk geliyor. İkramiyenin de bu tarihten önce, 5-9 Ağustos’ta ödenmesi bekleniyor. Yine bu tarihe kadar emekli olanlar da 1000 liralık ikramiyeden yararlanabilecek. İlk ikramiyeden sonra emekli aylığı bağlananlar, 2019’u bin lira ikramiye ile kapatacak. İkramiye ödemelerinin yapılacağı kesin tarih Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından duyurulacak.

Bir Yorum