Ekonomi

2020 Asgari Ücret İçin İşverenlerden Önemli Teklif ! Ancak Tek Bir Şart Var

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yetkilisi tarafından asgari ücret artışı konusunda açıklamalarda bulundu. Yetkili tarafından yapılan açıklamada asgari ücrete yüzde 12 zam etklif edildi ancak bir şartı var. Buna göre devlet desteğinin 100 TL’den 200 TL’ye çıkarılması şartıyla asgari ücrete yüzde 12 zam yapılması teklif edildi. 

Önümüzdeki yıl uygulanacak asgari ücreti belirlemek için taraflar yarın üçüncü kez bir araya gelecek. Türk-İş’ten sonra işveren temsilcisi Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan da (TİSK) asgari ücret önerisi geldi. 

YÜZDE 12 ZAM TEKLİFİ

Sözcü Gazetesinden Erdoğan Süzer’in aktardıklarına göre asgari ücret hakkında TİSK yetkilisi açıklamalarda bulundu. Yetkili açıklamalarında işverene sağlanan devlet desteğinin 100 liradan 200 liraya çıkarılması şartıyla asgari ücrete yüzde 12, yani bu yıl sonu beklenen enflasyon oranı kadar zammın makul olacağını ifade etti. 

Bu bağlamda işveren kesimi 2 bin 20 TL olan asgari ücretin 2020 yılında en fazla 2 bin 262 TL olmasını istiyor. Bu da ilave 100 lirası devletten olmak üzere 242 liralık artışa karşılık geliyor. 

Ancak Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay bir açıklama yapmıştı ve yaşam maliyeti olan 2 bin 578 TL’nin altında hiçbir teklifi kaul etmeyeceklerini belirtmişti.  

“2020 için kafanızdan geçen asgari ücret nedir? Örneğin, bu yıl sonu için tahmin edilen yüzde 12’lik Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışı kadar bir zamma nasıl bakıyorsunuz?” gündeme geldi. TİSK yetkilisi tarafından soruya şu şekilde yanıt verildi: 

“Yüzde 12’lik bir zam, ancak devletin asgari ücrete sağladığı 100 liralık desteğin 200 liraya çıkarılması şartıyla makul karşılanabilir. Yani 2 bin 262 liralık bir asgari ücret 200 liralık destekle uygun olabilir. Devletin asgari ücrete desteği yıllardır hiç değişmedi, hep 100 lirada kaldı. Destek 200 liraya çıkarılmazsa yüzde 12 gibi bir zam işveren için de işsizler için de ülke için de iyi olmaz”

“Asgari ücret beklentilerimizin üzerinde artarsa rekor düzeydeki işsizlik yeni rekorlar kırabilir. Özellikle Anadolu’daki işverenler bu ücretleri kaldıramaz ve ne yazık ki işsizler ordusuna yeni işsizler eklenir. (En son ağustos itibarıyla dar anlamda 4 milyon 650 bin, geniş anlamda 9 milyon 136 bin işsiz var.)”