Ekonomi

2020 Asgari ücret ne kadar olmalı? Çay-simit üzerinden bakın asgari ücret ne kadar olmalıdır?

Yıl sonuna yaklaşırken her sene olduğu gibi memur maaşları, emekli maaşları ve asgari ücret ne kadar olmalı tartışmaları oluyor, Sendikalılar ile hükümet arasında sıkı pazarlıklar oluyor ama maalesef her seferinde yüzü gülmeyen yine asgari ücretliler ve emeliler oluyor. Çünkü milyonlarca asgari ücretli çalışanlar, bari en azından karın tokluğuna çalışalım diyorlar ama özellikle bu son yıllarımızda maalesef mevcut asgari ücret maaşları ile kimse karnını doyuramıyor. Açlık sınırının altında maaş alan asgari ücretliler, her gün gelen zamlarla biraz daha beli bükülüyor ama yine de umudunu, hükümetten gelecek asgari ücret zam oranlarına bağlıyor.

Peki asgari ücretliler 2020 yılında umduklarını bulabilecekler mi? 2020 yılında asgari ücret ne kadar olmalı? Bir asgari ücretli kaç lira maaş almalı ki açlık sınırının üstünde bir yaşam sürdürebilsin. Eğer bu sorunun cevabını sayın Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a bırakırsak, yaptığı yüzde 8,5 oranlık enflasyon oranlarına göre bir asgari ücretli 2020 yılında en fazla 2 bin 200 TL alabilir. Peki 2200 TL asgari ücretlinin açlık sınırının üstüne çıkmasına yetebilecek mi? Gelin birlikte hesaplayalım!..

CAY SİMİT HESABI İLE ASGARİ ÜCRET

2020 Asgari ücret ne kadar olmalı? Çay-simit üzerinden bakın asgari ücret ne kadar olmalıdır?

Asgari ücreti, zamanında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın henüz İBB’nin Başkanlığını yaptığı zamanlar da yaptığı gibi simit-çay üzerinden yapalım…

1 simit 1,5 TL (en ucuz)

1 Çay 1,5 TL (en ucuz çay ocağı ve kahvehanelerde ki fiyatlar)

4 Kişilik bir aile her gün 3 öğün olmak üzere sadece birer çay ve simit yemiş olsa;

Bir kişinin maliyeti 9 TL’den 4 kişilik bir ailenin günlük çay simit maliyeti 36 TL ve buda aylık olarak hesapladığımız zaman 918 TL eder. Bu çay simit hesabı sadece bir öğünde sadece bir simit ve bir çay ile yapılan hesap…

Aylık elektrik 80 TL, Su 50 TL, Doğalgaz 100 TL, ulaşım 230 TL, Kira 700 TL, 40 TL’de temizlik parası desek eder buda 1200 TL… Yani 4 kişilik bir aile sadece her gün simit çay ile karnını doyurmaya çalışsa ve faturalarını ödemeye çalışsa ki zaruri giderleri de en asgari fiyatlardan hesapladık, elde sıfır lira para kalıyor. Bu giderlerin içerisine telefon faturası, apartman aidatı, çocuğun servis parası, okul giderleri, giyim, şu bu… Daha bu zaruri giderleri de hesaplamadık!..

Açlık sınırı demek sadece hayata tutunmak için dışarıda kalmamak, karnını doyurmak falan değildir. Açlık sınırı demek aslında insanca yaşayabilmek için kendi kendine yetinebilmek demektir. Bu şartlarda bir asgari ücretli kendi kendine yetinerek insanca yaşayabilme ihtimali sizce ne kadar muhtemeldir?

BİR ÜLKENİN İTİBARI KENDİ İNSANINA VERDİĞİ DEĞER İLE ÖLÇÜLÜR

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşmasında sarayın yapım maliyeti ile ilgili yaptığı açıklamasında ‘’itibardan tasarruf olmaz’’ dedi. Peki bir asgari ücretlinin insanca yaşayabilmesi için de tasarruf olmaması gerekmez mi? Bir ülkede asgari ücretle çalışan bir kişinin, açlık sınırının çok çok altında yaşamaya mahkûm edilmesi acaba ne kadar itibarlıdır?

Yabancı bir ülkenin sarayının maliyetini mi? Yoksa o ülkede asgari ücretin ne kadar olduğunu mu daha çok merak ederiz? Çoğumuz, Türkiye ile bir başka ülkenin kendi asgari ücretlisine verdiği maaşı, kıyaslar. Ve o asgari ücretle biz ne kadar alış veriş yapabiliyoruz onlar ne kadar alışveriş yapabiliyor kendi ülkerinde diye kıyaslamalar yaparız. Ve bizden daha fazla alım gücü olan o ülkelerde ki asgari ücretleri duyunca helal olsun der ve hatta çoğumuz kıskanır. Keşke bizde de böyle olsaydı der!.. İşte itibar budur. Bir başka ülkenin insanlarını kendi ülkene imrendirebilmektir itibar. Çünkü bir ülkenin itibarı, kendi vatandaşına, kendi insanına verdiği değer ile ölçülür. İtibar, saray odalarının sayısına göre değil, O ülkede ki insanların yaşam kalitesine bakılarak ölçülür. 

ASGARİ ÜCRET 3 BİN TL OLSUN

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, asgari ücretlilerin 2020 yılında en az 3 bin lira maaş alması gerektiğini dile getiriyor. Peki ama neye göre 3 bin TL alması gerektiğini söylüyor… Eğer çay simit hesabına göre söylüyorsa hesap ortada… Telefon, ilaç, aidat, servis, okul masraflarını falanda bu 2200 TL’’nin üzerine koyalım derken, yine cepte para kalmıyor. Bu asgari ücretliler hiç mi hastalanmayacak? Hiç mi üstüne bir şeyler almayacak? Hiç mi manava, pazara, kasaba gitmeyecek? Hiç mi evinde tadilat olmayacak, hiç mi televizyonu buzdolabı bozulmayacak?..

Klişe bir söz vardır, ‘’asgari ücretliler bugünümüzün modern köleleridir’’ diye… Hayır… Çünkü önceki kölelerin karınlarını doyurma gibi bir dertleri yoktu. Çünkü eskiden ki köleler, bağlı bulundukları yerlerde tüm ihtiyaçları sahipleri tarafından karşılanırdı. Peki şimdiki asgari ücret ile geçinenler, eski köleler gibi acaba karınlarını doyurabiliyorlar mı?..

İNSANCA YAŞAYABİLMENİN MALİYETİ

Yani işin özünü özetlersek, bir asgari ücretli 2020 yılında en az 5 bin TL maaş alması lazım ki, önce asgaride olsa karnını doyursun, sosyalleşebilsin, çocuğuna bir oyuncak alabilsin vs… Yani en azından insanca yaşayabilme sınırında olsun…