Ekonomi

2020 yılı cenaze ödeneğinde artış oldu? Kimler bu haktan yararlanabilecek?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 2019 yılında 716 TL olan cenaze ödeneği tutarı 2020 yılı için 800,77 TL olarak belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2019 yılı için TÜFE oranlarında ortaya çıkan değişim oranının yüzde 11,84 olarak açıklanması nedeniyle fiyatlarda artış gözlemlendi. Bu yardımdan yararlanmak için istenilen belgeler nelerdir? Cenaze ödeneği başvuru süresi ne kadardır? 

Cenaze ödeneği nedir?

Cenaze Ödeneği; iş kazası veya meslek hastalığı sonucu, sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta veya kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken, ölen sigortalının ailesine verilir. Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşi, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana veya babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir.

SGK’nın cenaze ödeneği belli şartlarda bir kereye mahsus olarak verilmektedir. Belirtilen şartların sağlanmaması durumunda hak sahiplerinin bu parayı kullanmalarına imkan yoktur. Öncelikle vefat eden kişinin SSK ya da BAĞKUR’lu olması gerekmektedir. Emekli ya da çalışan olması durumu değişmemektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belli şartları sağlayan bu kişilere verilen desteğe ölüm parası da denilmektedir. Cenaze ödeneği Kurumun yönetim kurulu tarafından belirlenir. Belirlenen bu karar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanarak uygulamaya sokulur.

Cenaze ödeneği ne kadar?

SGK’nın cenaze yardımı belli bir miktarda olup her sene enflasyon oranına bağlı olarak değişmektedir. Kişilerin vefat ettiği yılda belirlenen miktarın ödemesi yapılmaktadır. 2020 yılında söz konusu yardım miktarı 800,77 TL olarak belirlenmiştir.

Cenaze ödeneği için istenen belgeler

SGK cenaze yardımı için yapılacak başvuru için bazı belgeler istenmektedir. Öncelikle söz konusu belgelerin tam olarak hazır edilmesi gerekmektedir. Bu belgeler şu şekildedir:

Cenaze yardımı talep dilekçesi,
Vefat eden kişiye ait ölüm belgesi ya da raporu,
Cenaze ödeneği için başvuru yapan kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi.

Cenaze ödeneği talep dilekçesi yazıldıktan sonra mutlaka muhtara da onaylatılması gerekmektedir. Bu hususun atlanmaması durumunda yardımın alınması gecikmeyecektir. Belgelerin eksiksiz olması durumunda ilgili kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir.

Cenaze ödeneği başvuru süresi ne kadardır?

SGK’nın cenaze ödeneğine, vefat tarihinden itibaren 5 yıl içinde gereken belgelerle birlikte başvuruyu yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde bu haktan vazgeçmiş kabul edilmekte ve daha sonra başvuru yapılsa dahi bu ödeme yapılmamaktadır. Ölüm parası alacak olan kişilerin bu duruma dikkat etmesi gerekmektedir. Yukarıda belirtilen başvurunun tam olarak yapılmasının ardından gerekli incelemeler ve belgelerin doğruluğu sistem üzerinden kontrol edilmektedir. Yapılan kontrollerde herhangi bir sorun olmaması durumunda cenaze yardımı onaylanmaktadır. Onaylanan ücret belli bir süre içerisinde Ziraat Bankası’na yatırılmaktadır. Cenaze ödeneği her ayın 8’i ile 14’ü arasında yapılmaktadır.

Cenaze ödeneği sorgulama nasıl yapılır?

SGK’nın cenaze ödeneğinden faydalanan kişilerin başvuru yaptıktan sonra paranın yatıp yatmadığını devlet kurumları ile ilgili sorgulamaların online olarak yapıldığı e Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bunun için öncelikle e Devlet şifresi olmayanların PTT’den e-devlet şifresi alması gereklidir. Daha sonra www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılarak T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresinin belirtilen yerlere yazılması ile sisteme giriş yapılabilmektedir. Buradan da şahıs ödeme durumu görüntüleme menüsüne geçiş yapılarak ödemenin durumu ile ilgili bilgi alınabilmektedir.