Ekonomi

2020'de SGK, SSK ve Bağ-Kur emeklisine 6.972 TL avans!

Emekli maaşlarının bağlanmasını bekleyenlere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) avans imkanı sunuyor. Emeklilik başvurusunu yapan ve aylığı 90 gün içinde bağlanamayanlar, yazılı başvuru yaparak avans alıyor.

SGK, bu kişilere, net asgari ücretin 3 katına kadar ödeme yapıyor. Yani bu yıl başvuru yapan 6 bin 972 liraya varan avans alabiliyor. Avansın bağlanacak gelir ve aylıkların birikmiş tutarından fazla olan bölümü, daha sonra gelir ve aylıklardan 1/4 oranında kesilerek mahsup ediliyor.

FAİZ İŞLETİLMİYOR

Bu uygulamanın tüm emeklilere yaygınlaştırılması da gündemde. Emekliler, bu imkanı dört gözle bekliyor. Sistem hayata geçerse; emekliler nakit sıkıntısı yaşadıklarında maaşının 3 katına kadar avans isteyebilecek.

2020'de SGK, SSK ve Bağ-Kur emeklisine 6.972 TL avans!

SGK’dan emeklilere faizsiz avans fırsatı! Emekliliğe hak kazanmış ancak henüz maaşı bağlanmamış olanlara SGK’dan avans imkanı veriliyor. SGK, maaşın 3 katına kadar herhangi bir faiz talep etmeden ödeme yapıyor. Mevcut emekliler de aynı uygulamadan yararlanmak istiyor. SGK’ya bu konuda talepler var. Emeklilerin beklentilerinin hayata geçmesi durumunda uygulamanın çatısı genişleyecek. Peki, SSK, Bağ-Kur emeklisi faizsiz avans başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar….

90 GÜN İÇİNDE BAĞLANMAZSA VERİLİYOR

Emekli maaşının bağlanmasını bekleyenlere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) avans imkanı sunuyor. Emeklilik başvurusunu yapan ve aylığı 90 gün içinde bağlanamayanlar, yazılı başvuru yaparak avans alıyor.

6.972 TL ÖDENİYOR

2020'de SGK, SSK ve Bağ-Kur emeklisine 6.972 TL avans!

SGK, bu kişilere, net asgari ücretin 3 katına kadar ödeme yapıyor. Yani bu yıl başvuru yapan, 6 bin 972 liraya varan avans alabiliyor..

YÜZDE 25’LİK KESİNTİLER İLE GERİ ALINIYOR

Avansın bağlanacak gelir ve aylıkların birikmiş tutarından fazla olan bölümü, daha sonra gelir ve aylıklardan 1/4 (yüzde 25) oranında kesilerek mahsup ediliyor.

EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Ülkemizin üretim ekonomisine uzun yıllar katkı sağlayan işçiler emekli olmanın hayaliyle yaşıyor. Emeklilik yıllarında devlet tarafından işçiye pirim ve ödemelerine göre emekli maaşı veriliyor. Peki emekli olmak için istenen şartlar neler? İşte emeklilik şartları…

2020'de SGK, SSK ve Bağ-Kur emeklisine 6.972 TL avans!

Sigortalılık süresinin başlangıcı 08.09.1976’dan önce olan erkek SSK’lılar:

55 yaşını doldurmuş olma ve en az 5000 gün veya, 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, 25 yıldan beri sigortalı bulunma ve en az 5000 gün, Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, tam emekli aylığına hak kazanmaktadırlar.

08.09.1999 günü ve sonrası işe giren erkekler emekli olabilmeleri için 60 yaşını tamamlamış ve en az 7000 gün sayısı ile emekli olabilecekler. Görüldüğü üzere 08.09.1999 gününden sonra işe girenler için sigortalılık süresi diye bir şey kalmamıştır. 7000 günü doldurmak ve 60 yaşını tamamlayıp 61 yaşından gün alması gerekir..

BAĞ-KUR’DAN ERKEN EMEKLİ OLMANIN YOLLARI

Bağ-Kur yani 4B gurubunda sigortalı olup prim yatıran vatandaşların birtakım şartlara uygunluk sağlanması durumunda, nispeten daha erken emekli olma şansı yakalamaları mümkün hale gelmektedir. Temel olarak 3 ana başlık halinde incelenebilecek bu erken emeklilik imkanı için sağlanması gereken şartlar şu şekilde özetlenebilir;

Erkekler için askerlik borçlanması,

Kadınlar için engelli çocuk annesi ya da evlatlık çocuk edinme ve doğum borçlanması,

Yaş kriteri ile de erken emekli olunabilmektedir.

Bağkur’a tabi sigortalılar erken emekli olarak, emekli maaşlarını önceden alabilir, çalışma hayatlarını olması gereken süreden daha önce sona erdirebilirler. Bağkur emeklilik şartları kadın ve erkekler için farklılık göstermekle birlikte hem kadınlarda hem de erkeklerde kendine has bazı avantajlar sağlayabilmektedir..