Ekonomi

25 yıl evli kalan ev hanımları emekli olacak mı? Ev hanımlarının emekli maaşı ne kadar olacak?

25 yıl evli kalan ev hanımlarına verilecek emekli olma fırsatı ile ilgili olarak sabah saatlerinde Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman önemli açıklamalarda bulunmuştu. Duman açıklamalarında 25 yıl evkli kalan ev hanımlarına verilecek emeklilik imkanı ile ilgili detayları paylaşması sonrasında ev hanımları merakla nasıl emekli olacaklarını ve ne kadar emekli maaşı alacaklarını araştırmaya başladı.

EN AZ 25 YIL EVLİ KALAN EV HANIMLARINA EMEKLİLİK HAKKI VERİLECEK Mİ?

Duman yaptığı açıklamada, “2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınlar için ise emekli olup tam aylık alabilmeleri için 7,200 gün yani toplamda 20 yıl çalışmaları gerekiyor. Çalışma hayatına katılmayan veya emekli olacak süre kadar çalışamayan ev hanımları ise emeklilik gibi çok önemli bir sosyal haktan yararlanamamış oluyorlar. 06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu’na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımlarının emekli olabilecekler. Günümüz koşullarında kadınların hizmet olarak borçlanabilecekleri iki farklı yöntem bulunmaktadır. İlki analık borçlanması olarak en fazla 2160 gündür diğeri ise yurt dışında çalışılan yada ikamet edilen sürelerdir. Yılbaşından itibaren asgari ücrete gelen zamla beraber bu borçlanmaların tutarları da değişmiştir. 2020 yılı itibariyle yurtdışı borçlanmasının günlük asgari tutarı 44.14 lira, diğerlerinde ise 31.39 liradır. Yasanın kabul edilmesi halinde ev hanımlığı borçlanması yurtdışı borçlanması gibi değerlendirilirse hiç çalışması olmayan ev hanımlarında 7,200 gün için 317 bin 808 lira, analık borçlanması gibi değerlendirilirse de 226 bin lira ödenmesi gerekecek. Farklı bir yöntemle ev hanımlığı borçlanması için daha makul bir tutar belirlenirse faydalanabilecek kişi sayısı çok daha fazla olacaktır.” ifadelerini kullandı.

25 YIL EVLİ KALAN EV HANIMLARI EMEKLİ OLACAK MI?

Duman’ın açıklamaları sonrasında 25 yıl evli kalan ev hanımları en fazla merak ettikleri konuları arasında yer alan konularda biri olan emeklilikle ilgili olarak yapılan araştırmalardan ortaya çıkan sonuçlara göre TBMM’ye sunulan kanun teklifi ile son karar verilecek.

EV HANIMLARININ EMEKLİLİKTEN YARARLANMA ŞARTLARIv Hanımlarının Emeklilikten Yararlanma Şartları

İsteğe bağlı sigortadan ev hanımlarının faydalanabilmesi için şartlar şöyle:

Sigortalı olarak herhangi bir yerde çalışmamak,

Malullük ve yaşlılık aylığı almamak,

18 yaşından büyük olmak,

Herhangi bir gelire sahip olmamak.

25 YIL EVLİ KALAN EVHANIMLARI NE ZAMAN EMEKLİ OLACAK?

Sigortaya başvurulan tarihten itibaren 25 yıl boyunca prim ödemesi yapılması gerekiyor. Ayrıca 25 yıllık prim ödemesi dolduran ev hanımları olsa bile 58 yaşına kadar beklemek gerekiyor. 30 yaşında başvuru yapan bir kişi, 25 yıl boyunca primini ödese dahi 55 yaşında emekli olamıyor, 58 yaşını beklemesi gerekiyor. Yaşa bağlı olarak 25 yıl yani 9000 gün prim ödemek yerine, 5400 gün yani 15 yıl prim ödeyerek 61 yaşında da emekli olunabilir. Kişiye bu iki seçenekten hangisi uygun geliyor ise onu seçebiliyor.  Ayrıca, sigorta başlangıcı yaptıktan sonra çalışmak için engel bulunmuyor. Sadece başvuru yapılan esnada çalışmıyor olma şartı geçerlidir. Eğer, emekli olmadan önce son 3,5 yıl sigortalı olarak çalışılırsa, ödenmesi gereken prim gün sayısı 7200 güne yani 20 yıla düşüyor.

25 YIL EVLİ KALAN EV HANIMLARI EMEKLİ PRİM ÖDEMESİ NASIL OLACAK?

25 yıl evli kalan ev hanımları 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arası ödenmesi gereken en düşük prim miktarı 2020 yılı itibari ile 847,58 TL olarak, en yüksek sigorta primi 6.356,85 TL belirlendiği belirtildi. Primlerde en önemli kriterin gelir olduğu bildirildi. Vergiden muaf olarak el işi yapan ev hanımları, kendileri tarafından belirlenen kazancın yüzde 32’si oranında prim öderler. Yapılacak prim ödemelerinin yüzde 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası, yüzde 12’si Genel Sağlık Sigortası’dır.