Ekonomi

3 Milyon Vatandaşın Öğlen Yemeği İçin Restoranların Tepkisi Devam Ediyor

3 milyona yakın vatandaşın yemek ihtiyacını karşıladığı yemek kartıyla alakalı olarak restoranların tepkileri gelmeye devam ediyor. Diğer yandan alınan kararlar düzeltilmezse krizin artması bekleniliyor.

Türkiye’de 200 bin kadar noktada kullanılan yemek kartlarıyla alakalı olarak harekete geçen Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES), “Eğer komisyon ücretleri ve ödeme süreleri ile ilgili bir düzenleme yapılmazsa, tüm restoranlarda bu kartların kullanımını kaldıracağız. Bu zor günlerde herkes birbirine destek olurken, bu şirketler de bir şey yapmalı” açıklamasında bulundu.

AVRUPA ŞARRTLARINDA DAHA DÜŞÜK

Ekonomi Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler yaptıklarını ifade eden TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, “Türkiye’de bu 9-10 civarında yemek kartı markası var. Ancak pazarın yüzde 90’ı 4 markanın elinde. Bu markalar merkezlerinin bulunduğu Avrupa ülkelerinde yüzde 2-3 arası komisyonlarla çalışıyor. Ancak Türkiye’de bu oran 9-10 civarında. Yıllardır bu işin düzelmesi gerektiğini anlattık. Ama bir türlü sonuç alamadık. Bunlar yetmezmiş gibi şimdi de ödeme sürelerini geciktiriyorlar. Türkiye bu zor günleri yaşarken bu firmalarda restoran ve lokantalarımızı zora sokuyor.” dedi.

ŞİRKETLERİN DESTEK VERMESİ GEREK

Yemek kartlarının Türkiye’de 200 bine kadar şubede geçerliliğini koruduğunu ifade eden Ramazan Bingöl, şu açıklamalarda bulundu “İşverene ve çalışana kolaylıklar sağlayan yemek çekleri kullanımı, restoran ve lokantalardan alınan yüksek komisyonlardan dolayı ciddi sorunlar oluşturmaya başladı. 30 liralık hesabın 3 lirasını komisyon olarak veriyor. Bununla da kalmıyor. Restoranlar verdiği hizmetin karşılığını 15 gün sonra alabiliyordu. Yılbaşından beri vade süresi 30 bazı şirketlerde 60 güne kadar çıktı. İnsanların sokağa çıkıp hayatına devam etmeleri için kampanyalar düzenliyoruz. Ancak bu işi yapan şirketlerin de destek olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE YEMEK PAZARI

Kartlı yemek pazarı Türkiye’de 1992 yılında “yemek çekleri” ile başlamış oldu. 1997 yılında ise sektör yemek çekinden kartlı sisteme geçişte bulundu. Sektör 2000’li yılların başında çok hızlı bir büyüme sergiledi. Bugün 10’a yakın firmanın rekabet ettiği kartlı yemek pazarında yılda ortalama yüzde 10 büyüme gösterdiği belirlendi. İstanbul’da işyerlerinin yoğun olduğu yerlerde bulunan restoranların aylık cirolarının yüzde 60-70’i yemek kartlarıyla sağlanmakta.

Kamupersoneli.net | ANKARA