Ekonomi

3 ve 6 aylık sürelerde altın fiyatları ne olur?

Altın küresel piyasalarda en güvenli limandır. Eğer devletlerin kendi içinde sıkıntıları varsa ya da devletlerin diğer devletlerle bir sıkıntısı varsa, ticari ve askeri çatışmanın arttığı bir ortama giriliyorsa eğer, haliyle altına olan talep artar. Dünyaya baktığımız zaman bu tanımlamaya uygun birçok ülkeyi görüyoruz. Mesela körfezde İran-Suudi Arabistan- ABD arasında bir gerginlik var. Bizim kuzey Suriye’de yapmış olduğumuz bir operasyon var. Eğer bir yerlerden sürekli jeopolitik haberlerin geldiği bir dünyada altın her portföyde kendisine yer bulur ve bir portföyün dünya şartlarında en azından yüzde 20’si ile 25’ini altın oluşturur.

Son duruma baktığımızda küresel manada yatırım fonları arasında altının arttığını görüyoruz. Altın, yatırım fonlarında tutulan miktar, sırf bu yıl yüzde 15 arttı. Toplamda ise 81,6 ONS’a çıktı. Buna bağlı olarak da bu yıl içine baktığımızda, altın fiyatlarında yüzde 17 arttığını gördük. Ve bir ara 1.500 Doların üzerine çıktığını gördük. Spot altın ons başına 1,506.17 dolar seviyelerinde seyrediyor.

Cirigroup Inc., altın akışlarının, yatırımcı ve resmi sektör kanallarından gelen talebin gelişen piyasalardaki zayıf perakende talebine ağır basması ile birlikte muhtemelen süreceği tahmininde bulundu.

Citigroup, hazırladığı notta, zayıf imalat ve hizmet ISM verilerinin, küresel ticaretteki yavaşlamanın ABD ekonomisine zarar vermeye başladığını gösterdiğini kaydetti.

Banka, kısa vadeli faiz işlem piyasalarının şimdi Fed’in Ekim toplantısının canlı” olduğunu gösterdiğini belirtti.

PEKİ BUNDAN SONRA ALTIN FİYATLARI NE OLUR?

Dünyanın birçok bölgesinde yaşanan gerginlikler masada duruyor. Bu gergin ülkelerin arasında Türkiye’de var. Aynen sönmüş bir yanardağ gibi her an patlamaya hazır jeopolitik gerginlikler karşımızda duruyor. İşte bu bağlamda da altının yönünde ufak dalgalanmalar olsa da orta ve uzun vadede trendin yukarı doğru olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ülkeler arasında ki gerginliklere bağlı olarak hem kurumlar hem devletler hem de bireylerin altına talebi şu anda var ve bu talebin devam etmesi söz konusu. Bu durumdan dolayı altının/Ons 3 ay içerisinde 1.550-1650 Dolar, 6 ay içerisinde ise altın fiyatlarının 1.700-1.750 dolar seviyesini görebiliriz.