Ekonomi

45 Yaş Altı Çalışana İkinci Emeklilik Fırsatı !

Bilindiği gibi çalışanalra ikinci emeklilik fırsatını getiren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 2017 yılı itibarıyla başlamıştı.

Konu ile iglili olarak Sabah Gazetesinden faruk Erdem’in aktardıklarına göre BES Ocak ayı itibariyle küçük işletmelere de geliyor. 5 ile 9 çalışanı arasında personeli olan şirketler de 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren sisteme dahil olacak. 

ÇALIŞANLARA İKİNCİ EMEKLİLİK HAKKI

Bu firmalarda çalışan 45 yaş altındaki çalışanlar da BES’e girecek ve ikinci emeklilik fırsatı yakalayacak.

Bütün bu işlemleri işveren yapacak ve bir BES şirketiyle anlaşarak çalışanlarını oraya kaydettirip primlerini ödeyecek. İlk başta çalışanlar zorunlu olarak kayıt oluyorlar. Daha sonra ise çalışanlar cayma haklarını kullanabilir ve sistemden çıkabilirler. Cayma hakkını kullanan çalışanlardan yapılan kesintiler ise iade ediliyor. Kalmak isteyen için ise devletin çok önemli destekleri devreye giriyor.

Çalışanın brüt ücreti 3 bin lira olan bir çalışan için kesinti miktarı 90 lira olarak belirleniyor. Ancak isteyen çalışan bu miktarı istediği kadar artırabiliyor. Sistemden çıkmak yerine kalan çalışanların hesabına sadece kesintiler aktarılmıyor. Her ay yatırılan kesintinin yüzde 25’i kadar bir payı da devlet hesaba aktarıyor. Sistemde kalmayı seçen çalışanın hesabına ayrıca 1.000 lira da devlet katkısı olarak yatırılıyor.

Bir Yorum

  1. millet emeklikik hakkını istemesin ölesiye kadar çalışsın diye bin takla atıp ne çıkaracaklarını şaşırdılar artık