Ekonomi

5 Milyona Yakın Emekli İntibak Düzenlemesini Bekliyor

Türkiye İstatistik Kurumu 3 Ocak tarihinde 2017 yılı Aralık ayı enflasyon rakamlarına ilişkin sayılar verileri yayınladı. Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla milyonlarca çalışan ve emeklinin 2018 yılı maaşlarında yaşanacak artışlar netlik kazandı. 

Yüzde 4’lük toplu sözleşme zammının ardından 2017 yılının son altı ayında oluşan enflasyon farkının da belirlenen değeri aşmasıyla maaşlara yüzde 1.69’luk ek zam yapılacağı bildirilmişti. Bu veriler ışığında milyonlarca emeklinin maaşında Ocak ayından itibaren yüzde 5.69’luk bir artış yaşandı. 

İNTİBAK DÜZENLEMESİ TALEBİ

Maaşlarında yaşanan toplu sözleşme artışının ardından milyonlarca emekli gözünü intibak düzenlemesine çevirdi. Emekliler intibak düzenlemesi adında yetkililerden güzel bir haber beklediklerini belirterek 2000 yılından sonra emekli olmuş çalışanların maaşlarında intibak artışı talep ettiklerini aktarıyorlar.

İntibak düzenlemesi konusuna ilişkin Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün’de bazı açıklamalar yaparak konunun gündeme gelmesini sağladı. Ergün yapmış olduğu açıklamalarında, 2000 yılından sonra emekli olmuş çalışanların maaşlarına intibak düzenlemesi yapılmasının gereklilik olduğunu vurguladı. Konunun Türkiye Büyük Millet Meclisine getirilmesini ve yasalaştırılmasını isteyen TÜED Başkanı Kazım Ergün şu açıklamalarda bulundu. ”Parlamentomuzdan öncelikli beklentimiz, aylıklar arasındaki adaletsizliği ortadan kaldıracak kalıcı bir intibak düzenlemesinin bir an önce TBMM gündemine taşınması ve yasalaştırılmasıdır. Başta hükümetimiz olmak üzere, bütün parlamentomuzdan bir tek şey istiyoruz. 2018 yılında, intibak beklentimiz Meclis gündemine taşınmış olsun. Bütün ülkeyi bayram yerine çeviririz”

KONU ANAYASA MAHKEMESİNİN GÜNDEMİNDE 

2000 yılı ve sonrasında emekli olan milyonlarda vatandaşın merakla beklediği intibak düzenlemesi konusu halen Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gündeminde bulunuyor. Konuya ilişkin yapılan değerlendirmelerde, düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından ele alınacağı belirtilerek düzlenmenin yasalaşması halinde emeklilerin maaşında intibak zammı yaşanacak ve maaşlar tekrar hesaplanacak.

Türkiye Emekliler Derneği tarafından paylaşılan bilgilere göre, Anayasa Mahkemesi’nin intibak kararı 5 milyon emekliyi ilgilendirecek. Daha önceden konuya ilişkin alınan kararda, 2000 yılı öncesinde emekli olan yaklaşık 2 milyon SSK’lıya 50 ile 355 lira arasında değişen ek artışlar yapılmıştı. Eğer intibak düzenlemesi AYM’de onaylanırsa yaşanacak artışlarında bu sevilerde olması bekleniyor. 

Kamupersoneli.net – ANKARA