Ekonomi

9 kişiden biri açlıkla mücadele ediyor!

Elazığ’da Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Ofisince Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğünün ev sahipliğinde düzenlenen “Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü, Endüstriyel Trans Yağların Eliminasyonu, Gıda Güvenliği ve Risk Yönetimi” sempozyumu başladı.

İHTİYAÇ GÖRÜLMÜYOR!

Türkiye’de gıda güvenliği ve gıda güvenilirliğiyle ilgili mevzuatın sürekli düzenlemelerle Avrupa Birliği mevzuatlarıyla uyumlu hale getirildiğini ifade eden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Tunç, “Türkiye olarak dünyada en sağlıklı gıdayı üreten ülkelerden biriyiz. Bizde gıdadan zehirlenmeler dünya ve Avrupa ortalamasının çok altında. Kalıntı konusunda şu an Avrupa Birliği ülkeleri bizdeki sebze ve meyvelerin Avrupa ülkesine girişinde biber ve patlıcan hariç diğer ürünlerde artık analiz yapma ihtiyacı görmüyor. Dolayısıyla bizim sebze ve meyvelerimiz Avrupa ülkelerinde analize tabi tutulmadan rahat bir şekilde dolaşım bulabiliyor.” İfadelerini kullandı.

BAKANLIĞIN DENETİMİ ALTINDA!

“Ülkemizde gıda üreten işletmelerin hepsi Bakanlığımızın denetimi ve kontrolü altında.” olduğunu belirten Tunç, “Sürekli denetim ve kontrol devam ediyor. Dolayısıyla ruhsatlı, ambalajlı ve barkodlu gıda ürünlerini çok güvenli şekilde alınız ve kullanınız. Bu tür gıdalar konusunda şüphe oluşturulmasını gerektirecek hiçbir şey söz konusu değil. Dolayısıyla gıda güvenirliği konusunda ülkemiz dünyanın en güvenilir gıda üreten ülkelerinden biri.” Dedi.

9 KİŞİDEN BİRİ AÇ!

Dünyada 820 milyondan fazla insan, başka deyişle her 9 kişiden biri açlıkla mücadele ettiğini belirten FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da, “Obezite oranları, sadece gelişmiş ülkelerde değil, açlığın ve obezitenin genellikle bir arada bulunduğu, düşük gelirli ülkelerde de artmıştır. Sağlıksız beslenme, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve bazı kanser türleri gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar da ölümlere sebep olan risk faktörlerinin başında gelmektedir. Dünya çapındaki ölümlerin beşte biriyle ilişkilendirilen sağlıksız yeme alışkanlıkları, yılda 2 trilyon dolara yaklaşan maliyetiyle hükümetlerin sağlığa ayırdıkları bütçelerin üzerinde büyük bir yük oluşturmaktadır. Bu, mevcut gıda sistemimizin sürdürülebilir olmadığının açık bir göstergesidir. Odak noktamızı daha fazla gıda üretmek yerine daha güvenilir gıda üretmeye çevirmeliyiz.” Diyerek sözlerini tamamladı.