Ekonomi

99 Milyon TL SGK'da Unutuldu! Sizinde SGK'da Unutmuş Olabileceğiniz Paranız Olabilir

Kamupersoneli.net olarak siz okuyucularımıza devlet tarafından çeşitli durumlarda bulunan vatandaşlara sağlanan maddi destekleri belirli aralıklarla aktarıyoruz. Bu haberimizde de siz okuyucularımıza bu ödemeleri derledik. 

SGK’YA BANKALARDAN GERİ GÖNDERİLEN TUTAR 99 MİLYON TL

Çalışan vatandaşlara, çalışmayan vatandaşlara, hastalara, yaşlılara, annelere, evlenmek isteyen gençlere, konut sahibi olmak isteyen vatandaşlara ve benzeri durumda olanlara yönelik yapılan bu desteklerin çoğu ise vatandaşlar tarafından kullanılmıyor. 

Bu konuda elde edilen son verilere göre ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bankalara yukarıda yer alan durumlardan dolayı yatırmış olduğu ancak vatandaşlar tarafından kullanılmadığı için geri gönderilen tutar miktarı 99 milyon TL. BU kapsamda siz okuyucularımıza SGK aracılığıyla gerçekleştirilen ödemeleri sizlere aşağıda aktarıyoruz. 

SGK’DAN ALMAYI UNUTTUĞUNUZ ÖDEMELERİNİZ OLABİLİR

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan destekleri sizlere aktarıyoruz. Vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlardan birisi de bu ödemelerin zamanı. Aşağıda yer alan yardımları almanız için zaman aşımı 5 yıl. Peki SGK’dan kimler, ne ödemesi alabilir? İşte detaylar,

SGK Tarafından Sağlanan Yol Ödemesi

Sigortalı tıbbi (organ nakli, kanser tedavisi, acil gibi haller) veya zorunlu bir nedenden dolayı yerleşim yeri dışında başka bir hastaneye sevki gerekiyorsa SGK yolluk ödemesi yapıyor. Yol ve gündelik ödemesi hak sahibin kendisine veya anne, baba, eş ve çocuklara PTT aracılığıyla yapılıyor. Yolluk ödemesine başvurular SGk il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezlerine yapılıyor.

Cenaze Yardımı

Sosyal Güvenlik Kurumu’na 360 gün sigorta primi ödeyen bir kişi vefat ederse SGK cenaze yardımı ödemesinde bulunuyor. Bu ödemeyi öncelikle eş ve çocuklar alabiliyor, eğer eş ve çocukları yoksa anne, baba veya kardeşleri bu ödemeyi almaya hak kazanıyor. Cenaze yardımı almak için SGK merkezlerine dilekçe ile başvurmak yeterli oluyor. 

Kız Çocuklarına Çeyiz Yardımı

Çeyiz maaşı SSK veya Bağkurlu anne veya babasının vefatı nedeniyle yetim maaşı alan kız çocuklarına veriliyor. Kız çocukları evlendikleri zaman maaşları kesilir ancak çeyiz maaşı ile kesilen maaşın 2 yıllık tutarı kız çocuğuna peşin olarak ödenir. Başvurular SGK merkezlerine yapılıyor.

İş Görememezlik Yardımı

Sigortalı olarak çalışan bir kişi hastalanır, meslek hastalığına yakalanır veya iş kazası geçirirse iş görememezlik ödemesi alır. Hastaneden alınacak sağlık raporuyla verilen ödemeler çalışanın maaşına göre belirlenir. İstiahat parası olarak bilinen bu ödemeler için SGK’ya başvuru yapılır, turkiye.gov.tr’den e-devlet şifresiyle kontrol edilebilir ve PTT’ye yatar.

Annelere Süt Parası

Yeni doğum yapmış annelere devlet süt parası ödemesi yapar. Bu ödeme çocuk sayısına göre değişir ve çocuk sayısı arttıkça ödemenin miktarı da artar. Buna göre Mayıs 2015’ten sonra doğan ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için ise 600 TL ödeme yapılır. 

Annelere Emzirme Parası

Anne veya babanın birinin sigortalı veya bağkurlu olması ve en az 120 günlük primin yatmış olması halinde SGK tarafından emzirme ödeneği veriliyor. Emzirme ödeneği için SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılabilir. 

Doğum İzni Ödemesi

Çalışan anneler doğumdan önce veya sonra izin kullanırlarsa çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Asgari ücretli bir anneye ödenen para 4425 lira. Ancak bu ödeme miktarı maaşa göre değişiyor. hak sahibi bu ödeneği PTT veya Ziraat Bankası aracılığıyla alabiliyor. 

SGK’dan Toplu Para Ödemesi

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olmak adına prim yatırmış ancak çeşitli nedenlerle emekli olamamış vatandaşlara toplu para ödemesi yapıyor. Bu ödemeler için erkeklerde 25 yıl, kadınlarda 20 yıl şartı bulunuyor. Başvurular ise SGK’ya yapılıyor. 

Kamupersoneli.net – ÖZEL Haber

“NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…

Bir Yorum

  1. Sgk ya başvuru yaptım fakat henüz böyle bir uygulama yok diorlar Çerkezköy Tekirdağ konuyla alakalı aydınlatırsanız sevinirim

  2. Babam 1981-1983 arası 1000 gün primi var babam yaşlılık toptan parası almak istiyor bu arada babam yaşlılık maaşı alıyor acaba yaşlılık toptan parasını alır mı acaba iyi akşamlar

  3. Ben 13 yaşında baba mı kaybettim şimdi 52 yaşındayım yetim babası ve çeyiz parası almadim 20 yaşında evlendim 41 yaşında boşandı 42 yaşında babamın maaşını almaya başladım çocukken almam gereken maaşı ve çeyiz parasını şimdi alabilirmiyim

  4. Ben 1979da 0zamanlarda sümerbank basma fabrikasında çalıştım fakat evlenince işten kendim istifa ettim çıktım ben hiç birşey almadım şimdide acaba alabilirmiyim