Ekonomi

ABD Seçim Sonuçları Türkiye'ye Yarayabilir

 ABD başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın zafere çok yakın olduğu haberleriyle piyasalarda oluşan panik havasının uzun soluklu olmayacağı öngörülüyor.

Trump’ın kesin olmayan sonuçlara göre yeni ABD Başkanı olmaya çok yaklaştığı haberleri piyasalarda panik havasına neden oldu. Dolar/TL uluslararası piyasada 3,3041 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, avro/TL’nin yükselişi de yüzde 4’ü aştı. 

Analistler, küresel piyasaların Trump’ın seçim kampanyası sırasındaki söylemleri nedeniyle bundan sonraki döneme ilişkin artan belirsizlikleri fiyatlamaya çalıştığını ifade etti.

Trump’ın zafere yaklaşması ile ABD’de endeks vadeli işlem piyasalarında yüzde 5’leri aşan değer kayıpları görülürken, güvenli liman arayışlarıyla altının onsu yüzde 5 değer kazanarak 1.340 dolar sınırına kadar yükseldi.

Varlıklar arasında en fazla etki yüzde 12’lik düşüşle Meksika pesosunda görüldü. Gelişmiş ülke tahvillerine artan ilgi de faizlerin gerilemesine neden oldu. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi, 1,89’dan yüzde 1,80’in altına indi.

BIST 100 endeksinin bu gelişmelerle güne sert düşüşle başlaması beklenirken, analistler, orta vadeli teknik görünüm açısından önemli 72.500 desteğinin gündeme gelebileceğini kaydetti. 

– “Yurt içi piyasalardaki sert düşüş alım fırsatı”

Seçimlerin piyasalara yansımasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, ABD için “kötü” olanın Türkiye için “iyi” olabileceğini söyledi. Gürleyen, “Trump’ın başkanlık yarışındaki sürpriz galibiyeti, piyasalarda deprem etkisi yaratsa da TL varlıklardaki sert düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.” dedi. 

Gürleyen, piyasalarda Brexit sonrasına benzer bir açılış görüldüğünü ifade ederek, Trump’ın seçilmesiyle ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırma konusunda çok daha yavaş hareket edecek olması, hatta aralık ayını pas geçmesi, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde beklenilen yüzde 2 üzerinin artık zor olması ve iç meselelere odaklanacak ABD’nin Orta Doğu’ya daha az müdahil olacağı beklentilerinin özellikle Türkiye için pozitif olduğunu söyledi. 

Trump’ın başkan olmasından en fazla Meksika ve Brezilya’nın olumsuz etkileneceğini belirten Gürleyen, dolardaki hızlı yükselişin kısa vadede kalıcı olmamakla birlikte TL’deki zayıflığın genel olarak bu yıl ve 2017’de devam edebileceğini, BIST 100 endeksinde ise 90.000 puan üzeri olan hedeflerini koruduklarını kaydetti. 

– “Seçim sonuçları Brexit benzeri bir şok fiyatlamasına yol açtı” 
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan da ABD başkanlık seçimlerinin henüz kesinleşmeyen sonuçlarına göre Trump’ın başkanlığa çok ciddi ölçüde yakın olmasının, küresel piyasalarda Brexit benzeri bir şok fiyatlamasına yol açtığını söyledi.

Ortaya çıkan sonucun dolara güveni azaltmasının ve Fed’in aralıkta faiz artırım ihtimalini ciddi ölçüde düşürmesinin, güvenli liman arayışının tavan yapmasına neden olduğunu belirten Doğan, “Altının onsu, Brexit’ten bu yana görülen en ciddi ralliyi gerçekleştirmekte. Para birimlerinde görülen ciddi volatilite nedeniyle küresel olarak merkez bankalarından müdahale gelmesi muhtemel. Keza Japonya Merkez Bankası (BoJ) bir toplantı gerçekleştireceğini duyurdu.” dedi.

Doğan, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yüzde 1’in üzerinde yükselişin olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Dolar/TL, doların küresel para birimlerine karşı değer kaybetmesine karşın riskten kaçış ve güvenli liman arayışı nedeniyle Asya seansı sırasında 3,30’a kadar yükseldi. Bu görünüm altında BIST 100 endeksinde 75.200 seviyesindeki desteğin kırılması durumunda sırasıyla 74.200, 73.600 ve 72.500 destekleri takip edilebilir. Seçim sonuçları kesinleşene kadar gün boyunca hisse senedi ve tahvil piyasaları ile kur tarafındaki oynaklığın yüksek kalmaya devam etmesi beklenebilir. Seçim sonuçlarına ilişkin haber akışları, küresel piyasalardaki ve dolar/TL tarafındaki seyir ile jeopolitik gelişmelerin endeksin seyri üzerinde belirleyici olmaya devam etmesi beklenebilir.”

– “Seçim vaatlerinin ne ölçüde hayata geçirileceğini takip etmek elzem”

DenizBank Özel ve Yatırım Grubu Yönetmeni Orkun Gödek ise ABD’deki seçimlerin para ve sermaye piyasaları nezdinde büyük bir şok etkisi yarattığına dikkati çekerek, bundan sonraki süreçte fiyatlamaların mevcut tabloya göre devam edeceğini söyledi.

Gödek, Asya seansında ciddi kayıpların söz konusu olduğunu belirterek, bölge genelinde majör endekslerin tamamının düştüğünü, Japon yeninin değer kazanmasıyla Nikkei endeksinde kayıpların yüzde 5’i aştığını bildirdi.

Doların gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybettiğini ifade eden Gödek, şöyle devam etti:

“Ülkenin muhtemel yeni başkanı Trump olacak. Kısa vade için küresel çapta belirsizlik eğiliminin hakim olmasını, işlemlerde volatilitenin artmasını bekliyoruz. Bu noktadan sonra seçim sürecinde telaffuz edilen vaatlerin ne ölçüde hayata geçirileceğini takip etmek elzem. Her ne kadar ilk işlemlerde gerçekleşen fiyatlamanın sert ve düşük hacimli piyasada oluştuğunu düşünsek de risk algısında bozulmanın devam etme eğilimi ağır basıyor. Fed Başkanı Janet Yellen ile çalışmayacağını daha önce belirten Cumhuriyetçi Parti adayının nasıl bir tutum takınacağını yakından izlemek gerekiyor. Sürecin sancılı geçmesi gelecek dönem için net belirsizlik nedeni olacaktır. Gelişmekte olan ülke varlıklarında pozisyon azaltma kararlarının alınmasını bu dönem içerisinde doğal karşılamak gerekiyor. Her ülke kendi hikayesi çerçevesinde ayrışma gösterebilir ancak eğilim zayıflama yönlü olacak.”

KAMUPERSONELİ.NET – AA