Ekonomi

Açıklama Geldi: EYT Talepleri SGK'yı Batıracak

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın talebinin; SGK’yı 90’lı yıllardaki gibi yeniden bir kara delik haline getireceği belirtiliyor. Konu ile ilgili olarak 1999 yılında çıkarılan yasayla düzenlenen emeklilik sisteminin delinmesi; mevcut 12,5 milyon emekliye milyonlarca yeni emekli eklenecek. 

Bu durumda emeklilerin devlete olan yıllık maliyetinin 250 milyar liradan 390 milyar liraya çıkacağı ifade ediliyor. 

Yapılan açıklamalar kapsamında Türkiye’de 12,5 milyon civarında emekli bulunduğu ifade edildi. Konu ile ilgili olarak açıklanan resmi verilere göre 2018 Ocak-Ağustos döneminde emeklilere ödenen maaş giderinin 160 milyar TL olduğu vurgulandı. 

Bunun yanı sıra yapılan hesaplamalara göre Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) maliyeti 2018 yılı toplamında 250 milyar lira civarında oldu. Bu bağlamda Yenişafak’ın aktardıklarına göre prim gün sayısını tamamladığı halde yaşı itibariyle emekli olmayı bekleyenlerin sayısının 7 milyon kişi civarında ifade ediliyor. 

Yaşa takılanlar için düzenleme yapılıp emeklilik yolu açılması halinde Türkiye’deki emekli sayısı 19 milyon 500 bin kişiyi bulmuş olacak. 

Konu ile ilgili olarak sağlıklı bir sistemde 4 çalışana karşılık 1 emekli olması gerekirken Türkiye bu oranın uzağında yer alıyor. Buna göre Türkiye ortalaması ise 22,5 milyon çalışana karşılık 12,5 milyon emekli olarak istatistiklere yansıyor. EYT’lilerin emekli olması dengeyi iyice bozacak ve neredeyse 1 çalışana karşı 1 emekli seviyesine getirecek.