Ekonomi

Ağır Engelli Çocuğu Olan Kadın Sigortalıların Emekli Olurken Özel Durumu Vardır

Ağır engelli çocuğu olan sigortalı çalışan kadınların, yaşlılık aylığı bağlanması sürecinde özel bir durum ile prim gün sayıları hesaplanır. 5510 sayılı kanun ile birlikte gelen düzenlemeye göre, yaşlılık aylığı bağlanmasını talep eden yani emekli olmak isteyen kadın sigortalı çalışanlar, başka birinin sürekli bakımına muhtaç ağır engelli çocukları varsa, prim ödeme gün sayıları hesaplanırken, prim ödeme gün sayısının dörtte biri, prim ödeme gün sayısına eklenilir. Bu süre, kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri olacak şekilde hesaplanılır.

Bu Kanun Ne Zaman Yürürlüğe Girdi?

Bu belirtilen kanun, 2008 yılının Ekim ayında yürürlüğe girdi.

SGK resmi sitesinde, konu ile ilgili olarak: “Ayrıca,  yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunanların, Kanunun yürürlüğe girdiği Ekim 2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, emeklilik yaş hadlerinden indirilmektedir.” ifadesi de yer almaktadır.

Bu koşullardan yararlanabilmek için (Prim ödeme gün sayılarına ilave ve emeklilik yaş hadlerinden indirim yapılabilmesi) kadın sigortalının bu durumu belgelendirmesi gerekir. 

Bu konunun nasıl belgelendirileceği ile ilgili olarak, SGK resmi sitesinde: “Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğun varlığı sağlık kurulu raporu ile belgelenecek, kadın sigortalılara bu hak Kanunun yürürlük tarihinden sonraki süreler için verilecektir. Ağır engelli çocuğun ölümü veya bakıma muhtaçlığının kalkması halinde, prim ödeme gün sayılarına ilave ve emeklilik yaş hadlerinden indirim Kanunun yürürlük tarihinden ölüm tarihine veya bakıma muhtaçlığın kalktığına karar verilen sağlık kurulu rapor tarihine kadar geçen hizmetler için söz konusu olmaktadır.” ifadesi yer almaktadır.

Emekli olmak isteyen ve yaşlılık aylığı bağlanması isteyen vatandaşlar için, bazı özel durumlar vardır. Bu durum da bu özel durumlardan birisidir.

Kamupersoneli.net | Ankara