Ekonomi

Akbank'tan Yurt Dışına Dev Finansman

  Akbank, dünyanın önde gelen bankalarının katılımıyla 1,2 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi sağladı.

Akbank’tan yapılan açıklamaya göre bankanın geçen yıl ağustos ayında aldığı toplam karşılığı 1,2 milyar dolarlık sendikasyon kredisini yenilemek üzere gerçekleştirdiği işleme yüzde 100’ün üzerinde talep geldi.

Böylece banka yenilediği 1,2 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisiyle, son 2 ayda yurt dışından sağladığı finansman tutarını 3 milyar doların üstüne çıkardı.İki kısımdan oluşan sendikasyon kredisinin 1,1 milyar dolarlık bölümü 1 yıl, 100 milyon dolarlık bölümü ise 3 yıl vadeli olarak temin edildi.

Kredinin 367 gün vadeli diliminin maliyeti LIBOR + yüzde 0,85 ve EURIBOR + yüzde 0,75, 3 yıl vadeli diliminin maliyeti ise EURIBOR + yüzde 1,75 olarak gerçekleşti. Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, sendikasyonlarının yüzde 100’ün üstünde bir talep gördüğünü ve fiyatlamaların değiştirilmediğini bildirdi.

3 yıl gibi sendikasyon piyasası için uzun olan bir vadede dahi Akbank’ın finansman temin etmeye devam ettiğinin altını çizen Binbaşgil, “Çok uygun şartlarla gerçekleştirdiğimiz bu sendikasyonda geçtiğimiz yıla göre katılımını artıran bankalar bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

Binbaşgil, şunları  kaydetti:

“Aynı zamanda Ortadoğu’dan ve Avrupa’dan yeni bankaların da bu işlemimize katılımını sağladık. Bu kredi, yatırımcıların Türkiye’deki temel ekonomik göstergelerin ve bankacılık sektörünün sağlamlığına ve Akbank’ın başarılı performansına olan inancını bir kez daha teyit etmiştir. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi sürüyor. Son 2 ayda yurt dışından sağladığımız finansman tutarının 3 milyar doların üstüne çıkması da bunun önemli bir göstergesi. Türkiye ekonomisini ve yatırımları hız kesmeden desteklemeye devam edeceğiz. Güçlü bilançomuz ve uluslararası piyasalardaki yüksek itibarımızla ülkemize yurt dışından kaynak getirmeyi sürdürüyoruz.”