Ekonomi

Alaattin Akkaş: TCMB'nin döviz rezervleri eksiye mi düştü?

Yaklaşık bir haftadır YSK kararıyla iptal edilen İstanbul seçimleri ve bunun ekonomi ve özellikle döviz kuruna etkisi gündemden düşmedi. Kura müdahale edebilmek için Merkez Bankası’nın yaptığı açık iki hamlenin yanı sıra, kamu bankalarının yüklü miktarlarda döviz satışı yaptığı da konuşuluyor. Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Akkaş, dün sosyal medya hesabında yayınladığı tablo ile, TCMB’nin döviz rezervlerinin eksiye düştüğünü iddia etti. TCMB’nin net döviz miktarının 10,5 milyar  olduğunu ancak 13 milyarlık swap dövizi düşünce bunun rezervin eksiye düştüğü anlamına geldiği ifade edildi.

TCMB’nin bankalarla yaptığı döviz swaplarının rezerv içinde sayılamayacağını iddia etmişti. Aynı zamanda kamu bankalarının dövizi düşürmek için boyuna uluslararası ve ulusal piyasalarda döviz sattığını bunun da döviz rezervini hızla düşürdüğünü yazmışlardı. Yani kamu bankalarının bu sattıkları dövizlerin aslında TCMB’nin olduğu, TCMB dövize müdahale etmiyor gibi yaparken gizlice ve dolaylı olarak müdahale ettiği öne sürülmüştü. Aynı zamanda swap’ların TCMB tarafından muhasebeleştirilmesine ilişkin de sorular ortaya atılmıştı.

Alaattin Akkaş: TCMB'nin döviz rezervleri eksiye mi düştü?

Aynı zamanda swap’ların TCMB tarafından muhasebeleştirilmesine ilişkin de sorular ortaya atılmıştı.

Bütün bu sorular TCMB Başkanı Çetinkaya’nın yaptığı yılın 2. Enflasyon Raporu sunumunda da kendisine yöneltilmiş ancak piyasayı tatmin eden bir cevap alınamamıştı.

Büytün bu tartışmalar sürüp giderken TCMB resmi rezervleri azalmaya devam ediyordu. bugün açıklanan ödemeler dengesi rakamlarında da mart ayında TCMB resmi rezervlerinin 5,7 milyar dolar azaldığı ortaya çıkmıştı. Fakat TCMB’nin haftalık bilançolarında durum daha güncel ve daha endişe verici bir görünüm sergiliyordu. Aktaş’ın yukarıdaki tablosunda altın hariç ve kamu hariç  rezerv miktarı 10,5 milyar dolara kadar inmiş görünüyordu. Üstelik bu miktara o meşhur swaplar da dahildi.  13 milyar dolarlık swapı da hariç tutarsanız durum bir kaç milyar dolar eksi anlamına geliyordu.

Alaattin aktaş bu durumu bugün köşesine “Dövizde Tehlikeli Operasyonlar” başlığıyla taşıdı.

İşte o yazıdan bir kesit:

Alaattin Akkaş: TCMB'nin döviz rezervleri eksiye mi düştü?