Ekonomi

Altın fiyatları çok yükselir mi? Dünyaca ünlü ekonomistlerden altın yorumları

Çin ile ABD arasında yaşanan krizler, orta doğuda ki belirsizlikler genel bir jeopolitik sorunların baş göstermesine neden oldu. Tarihte de günümüzde de küresel krizlere karşı altın her zaman için yatırımcısına liman olmayı başarmıştır. Altın fiyatlarının özellikle son 1 ayda yükselmesinin sebeplerinden bir tanesi de budur. ABD ve Çin’in giderek derinleşen ekonomik savaşları, ABD’de bir türlü önüne geçilemeyen koronavirüs salgını yanı sıra orta doğu ülkelerinin içerisinde girdiği kaos, altın fiyatlarını ülke ekonomisi şartları haricinde anormal bir şekilde artmasına neden olmuştur.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

Altın fiyatları ons tarafında 2075 dolarla, gram altın fiyatları ise 488 lira ile tarihi zirvesini yapmıştı. Güncel altın fiyatlarına bakıldığında ise Merkez Bankası’nın kredi faiz oranlarını düşürmesinin de etkisiyle gram altın 458,69 liradan çeyrek altın ise 746,05 liraya kadar düştü. Kapalıçarşı 24 ayar külçe gram altın fiyatı 458,69 liradan cumhuriyet altını ise 2.975,06 liradan, Altın/ONS/Dolar ise 1.930’dan işlem görüyor. Peki, altın daha ne kadar yükselebilir? Bu altında ki yükselişler ne zamana kadar devam eder? Altın fiyatlarında ki bu düşüş devam eder mi? İşte, dünyaca ünlü bazı ekonomistlerden altın fiyatları hakkında yapılan yorumlar;

Tapan Patel: ALTIN YÜKSELEBİLİR!

HDFC Securities Ltd. kıdemli analisti Tapan Patel, “Faizlerin, fiyatlarda kısa vadede baskı oluşturabilecek ABD destek paketine ilişkin beklentilere bağlı olarak daha da yükselmesi beklenebilir,” dedi ve ABD’de sağlık hizmetlerinin maliyetinin artması ve bilançolardaki genişleme altına uzun vadede destek sağlamaya devam edecek. Düzeltme, altının yavaşlayan büyüme ortamında geniş tabanlı yukarı yönlü temel göstergelerden destek alması nedeniyle kısa ömürlü olabilir” şeklinde görüş bildirdi.

Gavin Wendt: BİRÇOK YATIRIMCI ALTINA YÖNELDİ

MineLife Pty. kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, “Altın 2,000 dolar seviyesini aştığında, birçok yatırımcının aklında bunun kârları realize etmek için bir fırsat olabileceği vardı,” dedi ve “Gerçek tetikleyici dün Rusya’nın Kovid-19 aşısı bulduğuna ilişkin haberdi ve bazı yatırımcılar bunu altın pozisyonlarında kârlarını realize etmek ve hisse senetlerine geçmek için kullandılar. Bu yüksek riskli bir oyun, ancak kârın üzerinde oturuyorsanız, bu oldukça yerinde bir strateji” şeklinde görüş bildirdi.

Jeffrey Gundlach: ALTINDA Kİ YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK!

DoubleLine Capital LP’den Jeffrey Gundlach yaptığı açıklamada geri çekilmeye rağmen altın fiyatlarının tekrar yükselişe geçeceğine dair tahmin yürüttü. Altın fiyatları tekrar yükselecek mi sorusunun cevabı olarak; Bank of America Corp., fiyatların 3,000 dolar seviyesine ulaşabileceği öngörüsünde bulundu. Altın fiyatlarındaki inişli çıkışlı dalgalanmanın ardından altın fiyatlarının tekrar yükseleceği tahmininde bulunan analistler Türk yatırımcıları tekrar altına yönlendirmeye başladı.

Avtar Sandu: ALTIN UZUN VADEDE KAZANDIRIR

Altının kısa vadede sürekli dalgalı seyretmesinin ardından, altın uzun vadede kar sağlar mı araştırmaları yapılıyor. Singapur’da aracı kurum Phillip Futures’ın emtiadan sorumlu kıdemli yöneticisi Avtar Sandu altın fiyatlarına dair hazırladığı notta, “Koronavirüs kısıtlamalarından V şeklinde toparlanma beklentileri oldukça abartılı,” dedi ve “Altının uzun vadeli temel yönlendiricileri, olumlu kalmaya devam ediyor. Ancak kısa vadede, altın fiyatları haber başlıklarına tepki veriyor görünüyor ve teknik tablo bir süre daha konsolidasyonu işaret ediyor” şeklinde görüş bildirdi.