Ekonomi

Anne ve Babalara Yarım Gün İzin Hakkının Detayları

Kadınların hem çocuklarını sağlıklı bir şekilde büyütebilmeleri, hem de çalışma hayatından kopmamaları için 2016 yılında yasa değişikliği yapıldı ve yarım gün çalışma hakkı getirildi. Ancak bu uygulama yeni olduğundan dolayı yeteri kadar kullanılamıyor. İşçilerin bu hakkı nasıl kullanacakları hakkında detayları kamupersoneli.net olarak okuyucularımızla paylaşıyoruz…

Konu ile ilgili olarak kadın işçi doğum öncesinde ve sonrasında 8’er haftalık analık izni kullanıyor. Doğumda veya doğum sonrasında anne vefat ettiğinde baba doğum sonrasında kalan 8 haftalık süre boyunca izin kullanabiliyor.

ÜCRETSİZ İZİN UYGULAMASI

Analık izninin bitiminden itibaren kadın işçiyle üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere haftalık çalışma süresinin yarısı kadar izin verilir. Bu uygulama ise ‘ücretsiz izin’ olarak adlandırılıyor. Bu uygulamaya ilişkin olarak bu süre birinci çocukta 2 ay, ikincide 4 ay, üçüncü ve sonraki çocukta ise 6 ay olarak belirlenmiştir.

30 GÜN İÇİNDE İŞKUR’A YAZILI BAŞVURU ZORUNLU

İşçinin yarım gün çalışma hakkını kullandığı dönemde işveren ise yarım aylık maaş ödeme yapmaktadır. İşsizlik Fonu’ndan da brüt asgari ücretin yarısı tutarında ödeme yapılır. 2018 yılı için İşsizlik Fonu’ndan ödenen tutar aylık 1.007 liradır. Yarı zamanlı çalışma uygulamasında yarım maaş hakkından yararlanabilmek için işçinin son 3 yılda az 600 gün prim bildirilmesi gerekiyor. Bu haktan yararlanabilmek için analık hali izninin bitiminden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a yazılı başvuruda bulunma koşulu da aranmaktadır.

İŞTEN KOVAN PATRON TAZMİNAT ÖDER

Tüm bunların yanı sıra kadın işçiler analık izninin bitiminden itibaren 6 aya kadar ücretsiz izin de kullanabileceklerdir. Ayrıca bu izin hakkını kullanan işçiyi işten kovan işveren tazminat ödeyecektir. 

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA