Ekonomi

Anneler Dikkat! Devletten Alabileceğiniz Ödemeler Olabilir!

Anneler devletten çeşitli durumlarda ödemeler alıyor. Annelerin devletten alabilecekleri ödemelerin hepsini siz ziyaretçilerimiz için haberimizde derledik. İşte detaylar,

DOĞUM PARASI

Devlet, 15 Mayıs 2015’ten sonra doğan çocuklar için anneye ödeme yapıyor. Hiçbir şart olmadan ödenene bu ödemeden tüm anneler faydalanabiliyor. Devlet tarafından yapılan bu ödemede, belirtilen tarihten sonra doğmuş ilk çocuğa 300 lira, ikinci çocuğa 400 lira ve üçüncü çocuğa ise 600 lira veriliyor.

SÜT PARASI

Yeni doğum yapmış bir anneye 133 lira da ‘emzirme ödeneği (süt parası)’ veriliyor. Devlet tarafından yapılan ödemede de çalışma şartı aranmazken tüm annelere veriliyor. Bu ödeme eğer anne igortalıysa anneye, anne sigortalı değilse sigortalı eşe ödeniyor. Süt parasını almak için SGK il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine başvurmak yeterli oluyor. Başvuru süresi ise 5 yıl. 

ÇALIŞAN ANNELERE RAPOR PARASI

Anne eğer çalışıyorsa, annenin maaşın brüt tutarına göre doğum (rapor) parası ödemesi yapılıyor. Çalışan anneler doğum öncesinde ve sonrasında kullanmak üzere 16 hatfa izin alırlar. Alınan bu iznin parasıda ayrıca patron tarafından değil develte tarafından karşılanır. Annelere yapılan bu ödemeler ise 4424 lira ila 33 bin lira arasında değişir. 

YARIM GÜN İZİN TAM MAAŞ

Anneler doğum izninin bitmesiyle İşkur’a başvuru da bulunup 6 aya varan ek izin (yarım gün çalışma) kullanabilirler. Kullanılacak iznin süresi  doğum sayısına göre belirlenirken anneler ilk doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda 6 ay süreyle yarım gün çalışma yapılabilecek. Bu iznin kullanılabilmesi için ise annenin adına son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmeli. Bu izini kullanan annelerin maaşlarının yarısı yarısı devlet tarafından karşılanır. 

Kamupersoneli.net – ANKARA