Ekonomi

Anneler En Az 4000 TL Doğum Ödeneğine Nasıl Başvuru Yapabilirler?

Sigortalı bir işte çalışırken doğum yapan annelere, devlet desteğiyle 4000 Türk Lirasına varan destek imkanı sunuluyor. Geri ödemesiz olarak devlet tarafından doğum yapan annelere sunulan bu imkan, bazı şartları ve başvuru süreçlerini barındırıyor. Doğum parası yada doğum ödeneği olarak bilinen bu imkandan, anneler nasıl yararlanır, hangi şartların sağlanması lazım ve başvurular nasıl yapılır şeklindeki soruları yanıtlandırmaya çalışacağız. Bilinmesi gereken tüm yönleriyle, işte en az 4000 Türk Lirası ödenek aşamaları…

1. Şartlar

*Annenin en az 90 günlük sigorta primlerinin işveren tarafından yatırılmış olması gerekiyor. Aksi halde anne başvuru yapamıyor.

*İzin süreleri çerçevesinde de geçerlilik sağlanması gerekiyor. Annelerin en az 16 hafta sigortalı izin şartını barındırmaları gerekmekte.

*Başvuruların, annenin doğum yapmadan öncesi gerçekleştirilmiş olması şartı bulunuyor. Doğum sonrasında başvurular yapılamıyor. Anne ödenek imkanına sahip olamıyor.

2. 4000 TL doğum ödeneğine başvurular nasıl yapılır?

Doğum ödeneğinden yararlanmak isteyen anneler Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi’ni doldurmalıdır. Dilekçeyi tam ve eksiksiz olarak dolduran anneler başvurularını Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri veya yurt dışında yaşayan vatandaşlar Büyükelçilikler ve Konsolosluklar üzerinden yapabilmektedirler.

Dilekçeye ulaşmak için TIKLAYINIZ.

3. Doğum ödeneği nereden kontrol edilir?

Anneler, başvuruları sonrasında doğum ödeneklerini kolaylıkla kontrol edebilmektedirler. Bunun için T.C kimlikleri ve e-devlet şifreleriyle birlikte; E-devlet üzerinden giriş yapmaları ve ” Doğum ödeneği ” ekranı üzerinden sorgulamalarını sağlayabilirler.