Ekonomi

Apple'ın Tüm Planlarını Bir Türk Girişimci Alt Üst Etti

Apple akıllı saatinin isim hakkını tescillettirmeye çalışırken ünlü saat üreticisi Swatch ile karşı karşıya geldi.

Apple’ın tüm planlarını bozan ise Swatch değil, bir Türk girişimci oldu.

Apple, akıllı kol saati ürünü için iwatch markasını tescil ettiremedi. Swatch ise kendi ismi ile benzer olan bir markanın iptali istiyor.

ABD’ li teknoloji devi Apple, dünya pazarında da lider konumda.

Küresel teknoloji alanında büyük söz sahibi olan firma, her yıl patent kavgası yüzünden kavgaya tutuşuyor. Piyasa güçlerini elinde tutan dev firmayı ise bir Türk girişimci zor duruma sokmuş durumda.

Apple, 2013 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne ‘iWatch’ adının tescili için başvuruda bulunmuştu. Fakat bu başvuru, kısa bir süre sonra, ‘benzer bir markanının tescilinin mevcut olması’ nedeni ile ertelenmişti. Söz konusu markanın tescil sahibi, Ahmet İhsan Aktuna.

2008 yılında Matriks Ram Dış Ticaret şirketi ile iWatch markasının, 2009’da ise Arıkan İthalat Saat Sanayi ve Dış Ticaret şirketi ‘i_watch’ adını ayrı ayrı tescil ettirmiş. Daha sonrasında ise Matriks Ram’in eski sahibi olan Ahmet İhsan Aktuna, Eylül 2009’da tescil ettirdiği markayı kendi üzerine almış.

Böylelikle Apple iWatch markası için tescil alamıyor, Swatch ise, isim benzerliği nedeni ile marka iptalini istemekte.

 Aktuna’nın konu ile ilgili açıklamaları şöyle:

“Benim daha önce ortak olduğum bir şirket vardı daha sonra bu şirketi kapattık. Şirketi kapatınca markayı üzerime aldım. Apple, bu marka bende olduğu sürece ‘iwatch’ ismi ile Türkiye’de ürün satamaz. Ki, Apple CEO’su Tim Cook’un bir süre önce yapığı bir açıklama vardı. Bu saatlerin üç boyutlusunu önümüzdeki süreçte piyasaya süreceklerini açıkladı. Dediğim gibi, marka, hem üretim hem satış hakkı ile bende. Benim kafamdan geçen rakam ise 5 milyon dolar.”

Kamupersoneli.net