Ekonomi

Araç Sahipleri Dikkat! Trafik Kazası Hasar Değerlerinizi Talep Edebilirsiniz

Trafikte meydana gelen kazalarda hasar göre araçların maliyetleri sigorta şirketleri tarafından karşılanmakta. Suçlu aracın trafik sigortası karşı tarafın hasarını ödemekle yükümlü. Ayrıca kaskosu bulunan araçlarda hasarlar da yine sigorta şirketleri aracılığıyla ödenmekte.

Diğer yandan kazalarda polis çağırmadan tutanak tutularak sorunlar çözülüyor. Hatta sigorta şirketlerinin cep telefonu uygulamaları sayesinde işlemler otomatik olarak yapılmakta.

Söz konusu kaza sonucunda meydana gelen hasarların tamiratıyla beraber araçların piyasa değer düşüyor. Hasar kaydı olduğu için TRAMER kayıtlarına dahil edilen araçlar satış esnasında daha düşük rakamlara satılmakta.

Bu durum araç sahibine maddi anlamda zarar vermekte. Ancak pek çok vatandaşın bilmediği bir hak var. Bu da aracın kaybının tazminatı. Pek çok araç sahibi aracının tamiri sonrasında otomobilinin yenilendiğini düşünmekte ancak aracın değişen parçaları ya da yapılan boya sebebiyle daha düşük değerlerde satılmakta.

Gazete Vatan’ın haberine göre; Aracı hasar gören ve değer düşen vatandaşlar sigorta şirketlerin bunun tazmini için başvuru yapabiliyorlar. Ödenmemesi durumunda ise 2 yıllık süre içerisinde dava açma hakkı bulunuyor.

Ayrıca değer kaybı parası karşı tarafın sigortasından karşılanmakta. Bu konuda Yargıtay kararı bulunmakta. Yargıtay değer kaybını zarar kalemleri arasında saydığı için hukuki anlamda hakkınız bulunmakta.

BAŞVURU YAPILMASI GEREKİYOR

Bununla beraber aracın hasarının tespiti sırasında verilen expertiz raporlarında değer kaybının da bulunması gerekmekte.

Söz konusu kayıpların maddi miktarı belirlendikten sonra önce sigorta şirketine yazılı başvuru yapmak gerekmekte. Ödenmediği taktirde ise mahkeme yoluna gitmekte.

Araç ticari bir araç ise değer kaybıyla beraber aracın tamirde kaldığı süre içerisinde medyana gelen kayıplar talep edilmekte.

TALEP EDİLEN BELGELER

Başvurularda sigorta şirketleri tarafından talep edilen belgeler ise;

Kaza tespit tutanağı, Servis raporu ve servis faturası, Sigorta poliçesi, Hasara ait fotoğraflar istenilmekte.

Kamupersoneli.net I ANKARA