Ekonomi

Araç Sahiplerine Müjde! Benzin ve Motorine Vergi İndirimi Geliyor!

Söz konusu hükümet tarafından ekonominin canlanması ve sağlamlığını koruması amacıyla akaryakıt başta olmakla beraber pek çok ürüne ÖTV indirimi yapılacağı ifade ediliyor. Söz konusu yapılan teknik çalışma eğer olumlu sonuçlanır ise akaryakıta indirim olması ihtimali artıyor.

Türkiye sınırları içerisinde benzinin litresi baz alınarak; 2.37 ve motorinden ise 1.79 lira ÖTV alınmakta.

Geçen yıl içerisinde 536 milyar lira olan vergi gelirlerinin yüzde 12’si 63 milyar 602 milyon lirası akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV’den sağlanmakta.

KDV’ler hesaplanırken ÖTV’nin KDV’si alındığı süreçte toplam vergi yükleri yüzde 50 oranında yükselişe geçiyor. Türkiye’de tüketilen toplam benzin miktarı 2 milyar 973 milyon litre. Motorin miktarı ise 28 milyar 598 milyon litre düzeyinde bulunmakta.

Benzinden elde edilen ÖTV 7 milyar olurken motorinden sağlanan ÖTV ise 51.2 milyar lira olarak yanısıyor.

Benzin ve motorinin toplam ÖTV’si 58.2 milyar liraya çıkıyor. 11 milyar lira ise doğalgaz ve diğer ürünlerden sağlanmakta.

Beklenen indirimin sağlanması durumunda ise ÖTV üzerinden KDV’de hesaplandığı için fiyatlar ÖTV’nin yüzdelik düşüşlerinden daha fazla etkilenecek.

Kısacası vatandaşlar indirimden daha çok yararlanmış olacak.

ÖTV indirimi uygulanması durumunda yüzde 20 oranında indirilirse fiyatlara yönelik olarak benzinde 56 ve motorinde ise 42 kuruş olarak yansıma yaşanacak.

Kamupersoneli.net I ANKARA