Ekonomi

Araç Sahiplerini Yakından İlgilendiren Yargıtay'ın Emsal Kararı Açıklandı!

Konya’da yaşayan Ö.G. 2014 yılında bir araç galerisinden 171 Bin TL ödeme yaparak sıfır kilometre lüks otomobil satın aldı.

Aracını 11 ay kullandı ve arkadaşına satmak istedi ancak araç satışından önce oto ekspertizinde yaptırdığı incelemede hayatının şokunu yaşadı.

Sıfır kilometre diye aldığı otomobilin ön kaput, tavan, çamurluk ve kapılarında 5 parça boya olduğu ortaya çıktı.

Ömer G, yaşadığı şaşkınlıkla aracı satın aldığı bayide bulunan yetkililerle görüştü ve zararın karşılanmasını talep etti ancak bayi tarafından olumsuz yanıt gelmesiyle olay yargıtaya taşındı.

OLAY YARGIYA TAŞINDI

Mağdur’un avukatı Önder Özer’in ise yerel mahkemenin kararını temyiz etmesiyle beraber Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi dosyayı incelemeye aldı.

Yerel mahkemenin kararını bozan Daire ise;

“Sıfır kilometre ‘ayıplı’ araç  satan bayinin bu sorumluluğu alması gerekir.” denilerek otomobilin 2014 yılındaki satış bedeli 171 bin TL’nin mağdura iade edilmesine kararlaştırdı.

Özer bu gibi durumun pek çok kişinin başına geldiğini ifade etti ve;

“Uzun bir yargılama süreci oldu ve 4-5 defa bilirkişi incelemesi  yapıldı. Bütün raporlarda ortak sonuç, ‘otomobilin 5 parçasının boyalı olduğu’  yönündeydi.

Bu durum, aracın satış bedelini ciddi oranda düşürüyor, satışını da  zorlaştırıyordu. Yerel mahkeme, aracın 12 ay kullanılmış olmasından otomobilin  iadesini kabul etmedi.

Belirli miktar ‘ayıp bedeli’nde indirimin müvekkilime  verilmesini hükmetti. Bunu kabul etmedik.” dedi.

Mağduriyetin çözülmediğinden dolayı dosyayı istinafa taşıdıklarını anlatan Özer;

“İstinaf mahkemesi 5 yıl sonra çok güzel bir karar verdi. Şimdi  arabayı vereceğiz ve ödenen parayı iade alıyoruz.

Bu karar, emsal nitelik  taşıyor. Burada bir karmaşa vardı, bedel indirimi mi yoksa aracın tümüyle iadesi  mi gerekiyor, bu çözülmüş oldu.

Tüketicinin seçimlik hakları var, müvekkilim  iadesini istedi, bu da gerçekleşmiş oldu.

Otomobilin boyaya sebep olacak bir kazaya  karışmadığı emniyetten de tescil edildi. Sıfır araç alırken mutlaka boya analizi  yapılması gerekiyor.

Buna benzer birkaç olay daha gördüm.” dedi.