Ekonomi

Asgari ücret 2 bin 700 liraya çıkarılması için resmi adım atıldı! Kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunuldu

Asgari ücret ile çalışanlar için 2019 aralık ayında toplanan ve nihai kararı veren Asgari ücret tespit komisyon toplantısının ardından 2020 asgari ücret tutarı açıklanmış ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından alınan asgari ücret kararı sonrasında asgari ücret 2020 yılında 2 bin 324 lira olduğu bildirilmişti. Yayınlanan karara işçinin günlük asgari ücreti 1/1/2020-31/12/2020 tarihleri arasında 98,10 TL olarak belirlenmişti.

ASGARİ ÜCRET HAKKINDA KANUN TEKLİFİ TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNA SUNULDU

Asgari ücret ile çalışanları yakından ilgilendiren asgari ücret vergi kesintileri ile ilgili olarak CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin  tarafından TBMM Plan ve bütçe komisyonuna ,”193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” adıyla kanun teklifi verildi. Teklif ile, Teklif ile, 2020 yılı için, asgari ücret ve civarında ücret alan dar gelirlilerin gelir vergisinden muaf olmaları amaçlandığı bildirildi. Ayrıca yüksek gelir gruplarından daha fazla vergi alınabilmesi için mevcut tablonun güncellenmesi gerektiği aktarıldı.

CORONA VİRÜSÜ EN ÇOK DA ASGARİ ÜCRET İLE ÇALIŞANLARI ETKİLEDİ

Asgari ücret alan vatandaşları yakından ilgilendiren kanun teklifi gerekçesinde, “Vergi politikası gelir dağılımı adaletsizliğinin yüksek olduğu ülkelerde bir sosyal politika aracı olarak işlevsel bir niteliğe sahiptir. Gelir vergisi bu amaçla uygulanan bir vergidir.  Küresel ölçekte gelir dağılımı adaletsizliğini gösteren ve Dünya Bankası tarafından yayınlanan gini katsayısını baz aldığımızda, Türkiye’nin gelir dağılımı adaletsizliğinin (Türkiye için son yayınlanan veri 2018’de 0.41) yüksek olduğunu net olarak söyleyebiliriz. Ülkemiz vergi sisteminde, gelir dağılımı adaletsizliğini yok etmesi beklenen uygulamalardan biri olan gelir vergisi uygulamasının tersine bir etki yaptığı, gelir adaletsizliğini artırdığı ortadadır. Örneğin, 2019’un ilk yarısı itibariyle, ücretliler toplam gelir vergisinin yüzde 65’ini karşılarken, milli gelir payları yüzde 21,2’dir. Dolayısıyla, ücret geliri sahipleri milli gelir paylarının üç katından fazla bir gelir vergisi baskısı (65/21,2= 3,06) altındadır. ” denildi.

Ayrıca asgari ücret ile çalışanların corona virüsü salgınında etkilendiği de aktarılarak, “Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizi katmerlendiren Küresel Koroavirüs Salgını nedeniyle, mevcut gelir vergisi uygulamasının adaletsizliği yoksul kesimler için daha yakıcı olmaktadır. Salgın sürecinin yıkıcı ekonomik, sosyal etkilerini telafi etme adına açıklanan önlem paketinden, ne yazık ki bu süreçten toplumun emeği ile geçinen kesimlerine, emekçilere doğrudan dokunan, nefes aldırıcı bir düzenleme çıkmamıştır. Bu kanun teklifiyle, gelir vergisini düzenleyen mevcut tablo; asgari ücret ve civarında ücret alan kesimin gelir vergisinden muaf olmasını sağlayacak şekilde ve gelir vergisini yüksek gelir sahibi kesimlere yayacak şekilde yeniden düzenlenmiştir. Emeği ile geçinen kesimleri korumak adına, ücretliler ve diğer gelir sahipleri için farklı tarife teklif edilmiştir. ” ifadeleri yer aldı.

Asgari ücret 2 bin 700 liraya çıkarılması için resmi adım atıldı! Kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunuldu

ASGARİ ÜCRET VERGİ KESİNTİLERİ HAKKINDA VERİLEN KANUN TEKLİFİ METNİ İÇİN TIKLAYINIZ

Asgari ücret 2 bin 700 liraya çıkarılması için resmi adım atıldı! Kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunuldu
Resmi Gazete’de yayınlanan asgari ücret kararı şu şekilde:

“22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 39 uncu maddesi ile Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 522 nci maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin asgari ücretini tespit etmekle görevli Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2/12/2019 tarihinde başladığı çalışmalarını 26/12/2019 tarihine kadar sürdürmüş ve yaptığı dört toplantı sonucunda;

1) Milli seviyede tek asgari ücret tespitine, işçi temsilcilerinin oylamaya katılmamalarına karşılık katılanların oy birliğiyle,

2) işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretinin 1/1/202031/12/2020 tarihleri arasında (98,10) doksan sekiz lira on kuruş olarak tespitine işçi temsilcilerinin oylamaya katılmamalarına karşılık katılanların oy birliğiyle,

3) İş bu Kararın, 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan Asgari Ücret Yönetmeliğinin 11 inci maddesi gereğince Resmî Gazete’de yayımlanmasına işçi temsilcilerinin oylamaya katılmamalarına karşılık katılanların oy birliğiyle karar verilmiştir.”

Asgari ücret 2 bin 700 liraya çıkarılması için resmi adım atıldı! Kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunuldu

ASGARİ ÜCRET KARARININ GEREKÇESİ AÇIKLANDI

Asgari ücret, bilindiği gibi ödenmesi zorunlu olan en az ücrettir. Asgari ücretin belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca, asgari ücret, pazarlık ücreti değildir.

Asgari ücretin belirlenmesi sırasında, Komisyonumuz, bu çerçevede bir karar alınması için çalışmış, işçilerin geçim şartları ve 2020 yılı enflasyon hedefi gibi faktörleri değerlendirmiştir.

İşte bu çerçevede hareket eden Komisyonumuz işçinin günlük asgari ücretini 1/1/2020 – 31/12/2020 tarihleri arasında (98,10) doksan sekiz lira on kuruş olarak belirlemiştir.

Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 11 inci maddesi gereğince, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nca belirlenen asgari ücret, Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihi izleyen ayın ilk gününden itibaren yürürlüğe girecektir.

Asgari ücret 2 bin 700 liraya çıkarılması için resmi adım atıldı! Kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunuldu

2020 ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN YAPILAN VERGİ KESİNTİLERİ NE KADAR?

Asgari ücret 2020 yılında 2 bin 324 lira olarak açıklanmasının ardından vatandaşlar merakla asgari ücret üzerinden yapılacak vergi kesintilerini araştırmaya başladı. 

2020 yılıda asgari ücret üzerinden kesilen vergiler şöyle:

Asgari ücret 2 bin 700 liraya çıkarılması için resmi adım atıldı! Kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunuldu

ASGARİ ÜCRET VERGİ KESİNTİLERİ NE KADAR?

Görüldüğü üzere asgari ücret üzerinden her ay asgari ücretten 412 TL SKK Primi ödemesi, 29,43 TL işsizlik fonu kesintisi, 375,23 yüzde 15 Gelir vergisi ve 22,34 Lira damga vergisi kesiliyor. Asgari ücret üzerinden yer alan vergi kesintisi kaldırılması durumunda maaşlara ek 375, 23 TL zam yapılmış olacak. Böylelikle asgari ücret 2020 yılında 2 bin 700 liraya yükselmiş olacak.