Ekonomi

Asgari Ücret Düşüyor Mu? Otomatik BES ve Vergi Kesintileri Sonucu Ne Kadar Maaş Kalıyor?

Son günlerde gündemde sıkça konuşulan asgari ücret düşecek mi tartışmaları devam ediyor. Asgari ücretle çalışan işçinin maaşından aylık olarak 100 TL otomatik kesilecek.

Ekim ayında üst vergi dilimine gireceği için maaşı 1107 TL’ye inecek olan asgari ücretlinin maaşından 100 TL de Bireysel Emeklilik kesintisi yapılacak. Asgari ücretli çalışan, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ücretinin harici 1007 TL maaş alacak. Asgari Ücretliye uygulanacak olan bu kesinti ile birlikte daha önceden getirilen zam oranı da sıfırlanmış olacak.

Her Ay Kesinti

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) otomatik katılım uygulamasına yönelik mevzuat çalışmalarında sona doğru gelindi. Yakında Meclis’e sunulacak teklif yasalaşarak yürürlüğe girmiş olacak. Uygulamaya başlanacak sistemle 45 yaş altı her çalışan otomatikman sisteme dahil edilecek. Sistemde minimum 6 ay kalması mecburi olurken, asgari ücretli çalışandan bu süre zarfında maaşından aylık 100 TL kesinti yapılacak.

Devlete Gelir Kaynağı

Otomatik katılım uygulamasına toplam 18 milyon ücretli çalışandan 45 yaş altındaki 13 milyon çalışan dahil olacak. Asgari ücretli olarak çalışanlardan aylık yapılacak olan 100 TL kesinti toplamı 6 ay nihayetinde 7 milyar 800 milyon lira gibi yüksek bir meblayı bulacak. Hükümet, bu uygulama ile 10 senelik süre zarfında toplamda 100 milyar liranın üzerinde bir ek gelir elde etmeyi planlıyor.

Asgari Ücret 1007 TL Olacak

Asgari ücretin, asgari geçim indirimi ile birlikte yeni yıldan itibaren 1300 TL’ye çıkması asgari ücretlinin gelir vergisi dilimini değişikliğe yol açtı. Ekim ayından itibaren asgari ücretliden alınan %15’lik gelir vergisi, %20’ye çıkıyor. Bu da asgari ücretten kesilen gelir vergisi miktarını 86,5 TL’den 156,5 TL’ye çıkaracak. Bu kesinti ile beraber asgari ücretlinin eline asgari geçim indirimi hariç 1107 TL geçecek. Kesinti olmaması için yasa değişikliği halen yapılmadı. BES kesintisi ile beraber Ekim’de asgari ücretlinin eline 1007 TL geçecek.


Kamupersoneli.net  | Ankara