Ekonomi

Asgari ücret hakkında flaş gelişme! 3 Sendika Başkanından ortak çağrı!

Türk-İş Genel Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenleyen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu asgari ücret ile çalışanları yakından ilgilendiren açıklama yaptı.

Asgari ücret ile çalışanları maaşlarının üzerindeki vergi yükünün kaldırılması için çağrıda bulunan başkanlar yaptıkları açıklamada asgari ücret ile çalışanları sevindirdi.

ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN VERGİ YÜKÜ KALDIRILSIN

Kamu kurumlarında ve özel sektörde görev yapan memur ve işçilerin maaşlarından vergi kesildiğinin aktarıldığı açıklamada, şöyle denildi:

“Ücretlerimizden kesilen vergiler, gelir vergisi hasılatının önemli bir kısmını oluşturuyor. Bugün ülkemizde uygulanan vergi politikaları nedeniyle işçiler üzerindeki ağır bir vergi baskısı bulunuyor. İşçinin eline geçen net ücret, vergi kesintileri nedeniyle yılbaşına göre geçen sürede giderek geriliyor. Ücretli çalışanların net ücreti, bir yandan enflasyon nedeniyle satın alma gücünü kaybetmesiyle diğer yandan artan vergi oranı nedeniyle her geçen gün azalıyor. Bu vergi düzeni adil değildir. Anayasayla bağdaşmayan bu anlayış sürdürülebilir değildir. TBMM’ye sunulan vergi düzeninde yeni değişiklikleri içeren yasa teklifi emekçilerin beklentilerini karşılamıyor, vergi adaletsizliğini ortadan kaldırmıyor. Bu teklifte, ücretliler lehine olan ‘ayırım ilkesi’ yaklaşımı yine gözetilmiyor. Çalışanların 2005’de gelir vergisi tarifesine uygulanan yüzde 15-20-25-30-35 gelir vergisi oranı, 2006’dan bu yana yüzde 15-20-27-35 olarak maalesef daha yüksek uygulanıyor. 2005’te gelir vergisi tarifesi brüt asgari ücretin 13,5 katı iken, günümüzde 7 katına denk gelmektedir. Çalışanlar, her yıl daha fazla vergi ödemek zorunda kalıyor. Bu uygulama sosyal adaletle bağdaşmıyor. Bütün taleplere rağmen gelir vergisi tarifesi ücretliler lehine iyileştirilmiyor. Emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve verginin geniş kitlelere adil bir şekilde yansımasının sağlanması gerekmektedir. O nedenle gelir vergisi tarife basamakları ve oranları acil olarak çalışanlar lehine güncellenmelidir.” talebinde bulunan Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, bütün ücretlerden asgari ücrete tekabül eden kısmın vergiden muaf olmasını istedi.

ÜÇ BAŞKANDAN ORTAK TALEPLER

Asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oranın yüzde 10 olmasını talep eden başkanlar taleplerini şöyle sıraladı:

–Düşük gelirli hane halkının tüketiminde önemli payı olan gıda ve alkolsüz içecekler, eğitim, sağlık ile giyim ve ayakkabı grubu için halen indirimli vergi oranı uygulanmaktaysa da düşük gelirli ailelerin tüketim vergi payını azaltmak için bu oranın daha da aşağıya çekilmesi sağlanmalıdır.

–Ücret geliri elde eden kişilerin giderlerini ödedikleri vergiden indirememelerinin doğurduğu anayasal eşitlik ilkesine aykırılık halini karşılayabilmek için tıpkı gayrimenkul sermaye iratlarında olduğu gibi yüzde 25’lik götürü gider indiriminin yapılmasını öneriyoruz.

–İşçinin kendisi ve diğer aile fertleri için yapmak zorunda olduğu gıda, barınma, giyim, ısınma, elektrik, sağlık, eğitim gibi giderlerinin gelir vergisi matrahından mahsup edilmelidir. Zira benzer harcamalar, beyanname usulü ile vergiye tabi mükellefler tarafından gelir vergisi matrahından mahsup edilebilmektedir.

–Bireysel doğal gaz, elektrik, su, ulaşım ve iletişim hizmetleri tüketiminden alınan KDV yüzde 1’e düşürülmelidir. Temel tüketim mallarından alınan KDV sıfırlanmalıdır.”

ASGARİ ÜCRET İÇİN ORTAK ÇAĞRI

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Asgari ücretle ilgili de ortak hareket edecek misiniz?” sorusuna, şu yanıtı verdi: “Asgari ücret konusunda uzun yıllar bir araya gelme imkanı bulmadık. Bu toplantı güzel oldu. Ülkemizde 17 milyon çalışan var, işçi konfederasyonları olarak biz 2 milyonu temsil ediyoruz. O zaman geldiğinde arkadaşların görüşlerini alırız. Bizim için mahsuru yok. Daha faydalı olacağı düşüncesindeyim.”

Hak-İş Genel Başkanı Arslan da “Sayın Atalay’a inisiyatifinden, Sayın Çerkezoğlu’na da katılımından dolayı teşekkür ediyorum. Bu toplantı, bundan sonra da temel konularda bir araya gelerek çözüm zemini bulmamızı sağlayacaktır. Vergi konusundaki taleplerimizin, TBMM tarafından dikkate alınmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kamupersoneli.net olarak son 5 yılda asgari ücret üzerinden kesilen vergileri sizlerle paylaşıyoruz:

Asgari ücret hakkında flaş gelişme! 3 Sendika Başkanından ortak çağrı!

Asgari ücret hakkında flaş gelişme! 3 Sendika Başkanından ortak çağrı!

Asgari ücret hakkında flaş gelişme! 3 Sendika Başkanından ortak çağrı!

Asgari ücret hakkında flaş gelişme! 3 Sendika Başkanından ortak çağrı!

Asgari ücret hakkında flaş gelişme! 3 Sendika Başkanından ortak çağrı!

Asgari ücret hakkında flaş gelişme! 3 Sendika Başkanından ortak çağrı!

Asgari ücret hakkında flaş gelişme! 3 Sendika Başkanından ortak çağrı!

ASGARİ ÜCRET VERGİ KESİNTİLERİ NE KADAR?

Görüldüğü üzere asgari ücret üzerinden her ay asgari ücretten 358 TL SKK Primi ödemesi, 25 TL işsizlik fonu kesintisi, 326 yüzde 15 Gelir vergisi ve 19.50 Lira damga vergisi kesiliyor. Asgari ücret üzerinden SGK primi ve İşsizlik Fonu dışında yer alan kesintiler kaldırılması durumunda maaşlara ek 345 TL daha zam yapılmış olacak. Vergi kesintilerinin olup olmayacağı ise şuanda bilinmiyor. Kaldırıldığı takdirde sizlerle payalaşacağız.