Ekonomi

Asgari Ücret İçin 3 Farklı Oran Gündeme Geldi ! İşte Yapılacak Zam Oranı

Milyonlarca kişi tarafından Asgari Ücret Tespit Komisyonundan gelecek habere odaklanılmış durumda. 7 milyondan fazla vatandaşı ilgilendiren ve tüm maaş kalemlerinde görülebilecek 2020 asgari ücret zammı için ikinci toplantı da gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen toplantı kapsamında Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder asgari ücret zammı konusu hakkında açıklamalarda bulundu. Önder konu hakkındaki açıklamalarında komisyonunun bağımsız olduğunu belirtti ve geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumuna göre yeni rakamı belirlemeye çalıştıklarını ifade etti. 

ZAM İÇİN 3 FARKLI ORAN GÜNDEME GELDİ

Bu toplantının ardından asgari ücret zammına ilişkin 3 farklı oran gündeme geldi. Bu bağlamda yüzde 15, 20 ve 27,6 zam gündeme geldi. 

Asgari ücret hakkında açıklama yapan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk “Asgari Ücret Tespit Komisyonunun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alıp ortak noktada buluşması temel gayemiz. Alt sınırı daha ideal bir noktaya getirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Asgari ücret zammına ilişkin TİSK ve Türk İş tarafından çeşitli açıklamalar yapıldı. Bu açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:

TİSK:

İşgücü maliyetleri, rekabet gücü, yatırımlar, hedef işsizlik ve hedef enflasyon dikkate alınsın.

Asgari ücret desteği 2020’de 200 lira olarak ve tüm işletmeleri eşit şekilde kapsayarak devam etsin.

SGK işveren desteği yüzde 5’ten 6’ya yükseltilsin. Bu oran toplu iş sözleşmeli işyerlerinde yüzde 7 olarak uygulansın.

TÜRK İŞ:

Net 2 bin 578 liranın altında pazarlık yapmayız.