Ekonomi

Asgari ücret ile çalışanlar açlık sınırının altında maaş alıyor! CHP’li vekil tepki gösterdi

“Türkiye’de açlık sınırı 2 bin 471, yoksulluk sınırı ise 6 bin 500 liraya dayanmıştır.” İfadelerini kullanan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Ücretli çalışanlar ve emekliler dahil olmak üzere toplam 22,5 milyon yurttaş açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşamakta, anayasada belirtilen adil ücret hakkından yararlanamamaktadır.” Dedi.

HER ŞEYE ZAM GELDİ

Ayrıca 2019 yılında gelen zamlara dikkat çeken Ağbaba, elektriğe yüzde 60, doğal gaza yüzde 52, akaryakıta yüzde 30, gıdaya yüzde 50, tekel ürünlerine yüzde 60, beyaz ete yüzde 40 ve süte yüzde 50 zam geldiğini açıkladı.

ASGARİ ÜCRET İLE ÇALIŞANLAR AÇLIK SINIRI ALTINDA

Gelen zamlarla birlikte Türkiye’de yaşamanın zor bir hal aldığını bildiren Ağbaba, “Türkiye’de açlık sınırı 2 bin 471, yoksulluk sınırı ise 6 bin 500 liraya dayanmıştır. Ücretli çalışanlar ve emekliler dahil olmak üzere toplam 22,5 milyon yurttaş açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşamakta, anayasada belirtilen adil ücret hakkından yararlanamamaktadır. AKP emekçilerimizi ve emeklilerimizi ülkenin birer yurttaşı olarak görmemektedir. TÜİK’in onca yapılan zammın aksine enflasyon oranını yüzde 9 seviyesinde olduğunu açıklaması ücreti ile geçinen milyonlarca yurttaşın nezdinde hiçbir geçerliliği yoktur. Eylül ayı asgari gıda harcamalarına baktığımızda bu durum net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.” Dedi.

İŞSİZLİK ÇOĞALDI!

İşsizlik hakkında da açıklamalarda bulunan Ağbaba, ülkede dar tanımlı işsiz sayısının 4 milyonu geçtiğini istihdam rakamlarının sürekli düştüğünü ve işsizliğin artık sosyal bir sorun haline geldiğini aktararak, işsizliğin yüzde 13 seviyesine yükseldiğini belirtti.