Ekonomi

Asgari ücret ile çalışanlardan maaş beklentisi! Yetkililerin cevabı merak konusu oldu

Türkiye’de milyonlarca kişi işsiz kalmamak için başvurdukları işyerinde asgari ücret ile çalışmak zorunda kalıyor. Son yıllarda artan işsizlikten dolayı evlerini geçindirmek zorunda olan vatandaşlar asgari ücret ile çalışmayı mecburen kabul ediyor.

ASGARİ ÜCRET ZAM ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari ücret ile çalışmayı kabul eden vatandaşlar her yıl olduğu gibi bu yıl da Aralık ayında yapılacak olan asgari ücret zam oranlarını merakla bekliyor. Aralık ayında Asgari Ücret Belirleme Komisyonu tarafından verilecek kararla asgari ücrete gelecek zam oranlarını araştıran asgari ücret ile çalışanlar maaşlarının ne kadar olacağını araştırıyor.

ASGARİ ÜCRET ZAM ORANI NE KADAR?

Asgari ücret geçtiğimiz yıl yapılan yüzde 26 zamla 2 bin 20 TL’ye yükselmişti. Bu ücretin içerisinde de şu ücretler yer alıyordu:

Brüt Ücret 2.558,40 TL

Asgari Ücret 2019 Brüt (Günlük): 85,28 TL

Sigorta Primi İşçi Payı 358,18 TL

İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı 25,58 TL

Gelir Vergisi Matrahı 2.174,64 TL

Gelir Vergisi 326,20 TL

Damga Vergisi 19,42 TL

Kesintiler Toplamı 729,38 TL

Asgari Geçim İndirimi (Bekâr ve Çocuksuz) 191,88 TL

NET ÜCRET (Asgari Ücret + AGİ Dahil) 2.020,90 TL

2020 yılında bu ücretin ne kadar olacağı ise merak konusu oldu. Vatandaşlar merakla asgari ücrete gelecek zam oranlarını araştırırken asgari ücreti belirleme konusunda en önemli etkenlerden bir tanesi olan enflasyon rakamlarının ne kadar olacağı ise ayrı bir merak konusu oldu.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret ile evlerini geçindirmek zorunda olan vatandaşlar yetkililerden asgari ücretin bu yıl en az 3 bin lira olmasını bekliyor. Geçtiğimiz yıl yapılan yüzde 26 zam oranı ile sevinen vatandaşlar bu yıl zam oranının daha fazla yükselmesini talep ediyor. Vatandaşların bu isteklerine karşı yetkililerin nasıl karşılık vereceği ise merak ediliyor.