Ekonomi

Asgari Ücret Ne Kadar Düşecek? – Asgari Ücretli Çalışan Ne Kadar BES Katkı Payı Ödeyecek?

45 YAŞ ALTI TÜM ÇALIŞANLAR BES’E OTOMATİK KAYIT OLACAK

BES Kesintileri  Memurlar ve İşçiler dahil tüm çalışanların otomatik olarak dahil edileceği Bireysel Emeklilik Sistemi için 45 yaş altı tüm çalışanların maaşlarından kesinti yapılacak. Katkı payı olarak belirlenen oran ise %3 olarak belirlendi.  Peki Otomatik BES Ne Zaman Başlıyor? Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik kaydı öngören kanun dün Resmi Gazete’de yayımlandı, ilgili kanunda otomatik BES’in 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe gireceği bildirilmişti. Yani 2017 yılının ilk gününden itibaren 45 yaş altı çalışanların tamamı BES’e otomatik olarak kayıt olacak. 

BES KESİNTİLERİ NE KADAR OLACAK?

Asgari Ücretli çalışanlarda ilgili sisteme dahil olacaklar arasında, peki asgari ücretlinin maaşından ne kadar BES katkısı alınacak? 

Her bir çalışanın prime esas kazancından %3 olarak belirlenen minimum katkı payı, asgari ücretli çalışanın maaşını 49 lira 41 kuruşuna denk geliyor. Dileyenler katkı payını arttırabilecek, otomatik BES’ten ayrılmak isteyenler ise 2 ay içerisinde başvuruda bulunurlarsa, ödedikleri katkı payları iade edilecek ve sistemden çıkacaklar. Asgari ücrete zam yapılması halinde ise bu miktarda artış olabileceği belirtiliyor. 

Kamupersoneli.net | ANKARA