Ekonomi

Askere gidecekler dikkat! Askerler işsizlik maaşı alabilir mi? Kimler işsizlik maaşı alabilir?

Sigortalı bir işte çalışıp askere giderken işten ayrılma durumunda işsizlik maaşı konusu merak ediliyor. Askere giden gençler işsizlik maaşını askerlik süresince alamazlar. Ancak askerlik öncesinde ve sonrasında alabiliyorlar. İşsizlik maaşı ödemesi primlerin ödenmesine göre en fazla 10 ay olabiliyor. 

Askerler işsizlik maaşı alabilir mi?

Askere gidenler için de işsizlik maaşı imkanı bulunuyor. Ancak askerlik sırasında bu ödenek verilemiyor. Bu yüzden işsizlik maaşı için askerlik dönüşü başvurma şartı bulunuyor.

Bu konuda iki durum söz konusu: Birincisi; bir çalışan yukarıda belirttiğimiz prim gün sayılarını tamamlayıp işsizlik maaşı alacak şekilde işten çıkartıldığında İŞKUR’a giderek maaş bağlatabilir. Bu çalışan maaş almaktayken askere giderse ödeneği kesilir. Ancak askerlik dönüşü 30 gün içinde tekrar başvurarak kalan ödeneklerini de almaya devam edebilir.

İkincisi; askerlik için işten çıkanlarla ilgili. İşverenler bir çalışanını işten çıkarttıklarında 10 gün içinde SGK’ya bildirmek zorunda. Bu bildirimde işçinin çıkış sebebi de belli kodlarla ifade ediliyor. Burada işsizlik maaşı alabilecek bir kodun olması gerekiyor. Askerlik için ayrılan çalışanların da bu durumunu belirten kodun işaretlenmiş olması lazım. Bildirgede belirtilen bu kod işsizlik maaşı almayı da sağlıyor.

Askere gidecekler dikkat! Askerler işsizlik maaşı alabilir mi? Kimler işsizlik maaşı alabilir?

İki tarihe dikkat

Burada önemli olan iki tarih var. İşten ayrıldıktan sonra askere gidilen zamana kadar en fazla 90 gün geçmesi gerekmektedir. Daha fazla beklenirse maaş hakkı olmuyor. İkincisi de terhisten sonra en fazla 30 gün içinde başvurma zorunluluğu var. Eğer bu süreyi geçirirseniz alacağınız maaşın süresinden kesiliyor. Tabii sadece bunlar değil, yukarıda da belirttiğimiz gibi 600 gün ve son 120 gün şartlarının da yerine getirilmesi lazım.

İşsizlik maaşı brüt ücretin yüzde 40’ı

İşsizlik ödeneği çalışırken alınan maaş üzerinden hesaplanıyor. Yüksek maaş alan çalışanların işsizlik ödenekleri de yükseliyor. Ancak burada bir sınır da var. İşsizlik maaşı brüt ücretin yüzde 40’ı kadar oluyor. Ancak brüt asgari ücretin yüzde 80’inden fazla olamıyor. Maaştan sadece damga vergisi kesiliyor.

Askere gidecekler dikkat! Askerler işsizlik maaşı alabilir mi? Kimler işsizlik maaşı alabilir?

İşsizlik maaşı kimler alabilir?

Bu uygulamadan faydalanmak için işten çıkartılmış olmanız gerekiyor, yani kendi isteğiniz dışında işinizi kaybetmiş olmanız örneğin; iş yerinin iflas etmesi gibi kendi isteğiniz dışında gerçekleşen olaylara bağlı olması gerekiyor.

İşsizlik maaşı alma şartları arasında çalıştığınız yerden ayrılmadan önce 120 gün prim ödeyerek çalışmış olmanız da gerekiyor ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortatı primlerinizi ödemiş olmak da gerekli oluyor.

Eğer bu durumları yaşayan kişilerden biriyseniz bulunduğunuz statüye göre on aya kadar maaş alabiliyorsunuz. İşsizlik maaşı başvurusu için ise hizmet akdinizin fesh edilmesinden sonra otuz gün içerisinde İşkur’a gitmeniz gerekiyor, eğer gidemiyorsanız İşkur’un resmi web sitesi olan ‘www.iskur.gov.tr’ ye online olarak başvurabiliyorsunuz. İşi olmayan kişiler işte bu şartları yerine getirdiği takdir de kolayca uygulamadan faydalanabiliyor.