Ekonomi

Askerlik Borçlanmasından Erken Emeklilik Fırsatı

Milyonlarca erkek vatandaşı ilgilendiren erken emeklilik umudu gerçek oluyor. Askerlik borçlanması nedeniyle erken emeklilik yolu açııyor. Peki erken emekli olmak için herhangi bir şart gerekiyor mu? Erken emekli olmak için neler yapmak gerekiyor? Tüm detayları sizler için derledik.

Emeklilik elbette her çalışan insanın hayalinde yatıyor. Bütün çalışanlar emekli olmak için kendine daha çok zaman ayırmanın planlarını yapmakta. Bunun için emeklilik hayali kuran kişiler daha sonra erken olabilmenin yollarını aramaktalar. Askerlik borçlanması ve erkek sigortalılar için emeklilik yolu açıldı. İşte detaylar.

Milliyet’in haberine göre; Bir vatandaşın emekli olması için üç şart gerekmekte. Bunlardan biri sigortalı bulunma süresi, sigortalılık süresi ilk defa çalışılmaya başlanılan tarihte işlemeye başlar ve kişiler çalışmalarına devam etme veya devam etmeme durumu sorun teşkil etmez. Bununla beraber ilk defa 1 ocak 1990’da sigortalı başlayan birisi 1 Ocak 2000 tarihinde 10 yıl sigortalılık süresini tamamlamış olmaktadır. Emeklilik için ikinci şart ise prim ödeme gün sayısı olarak ifade ediliyor. Prim ödeme gün sayısı ise kişilerin çalıştıkları günleri ifade etmekedir. Kişiler çalışmadıkları durumda borçlanma durumuna tabii tutulmaz ise prim ödeme gün sayısı artış göstermez.

Diğer yandan üçüncü şart ise yaş şartıdır. Kişinin ilk defa sigortalı bulunduğu tarihlere göre belirlenen bu üç koşulun sağladığı günler emeklilik hakkı kazanmasına söz konusu olmaktadır.

Erkek sigortalı olanlar er veya erbaş olarak silah altında geçirdikleri süreleri ve yedek subay okulunda bulundukları süreleri borçlanmaktadır. Askerlik borçlanmalı ve borçlanılacak sürelerle alakalı olarak primlerin SGK’ya ödemesi yapılmaktadır. Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalılar askerlik yaptığına dair belgeler ileg ereki yerlere başvuru yapar ve yalnızca bu sürelerin primleri ödeyerek borçlanma yapabilirler.

ÖDEME YAPILMASI ŞARTI BULUNUYOR

Askerlik borçlanması yapacak kişiler borçlandıkları sürelere ilişkili olarak prim tutarlarını kendileri berliler ve kendi cebinden ödemektedir. 2018 yılı askerlik borçlanması ve yapacak kişniin borçlanacağı her gün için ödemesi gereken en düşük tutar 21.65 Türk Lirası olarak yansıma gösterir. Dolayısıyla 400 gün askerlik borçlanması yapacak kişilerin 8 Bin 660 Türk Lirası, 540 Gün askerlik borçlanması yapacak kişilerin ise 11 Bin 691 Türk Lirası ödeme yapması gerekmektedir. Bununla beraber askerlik borçlanmasının minimum düzeyde yapılması halinde geçerli olacaktır. Borçlanma yapmak isteyen sigortalı isterse daha sonra yüksek tutardan ödeme yapabilir

Kamupersoneli.net I ANKARA