Ekonomi

Bakan Albayrak’ın son dakika dolar kuru açıklaması büyük tartışmalara neden oldu!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk’te Tarafsız Bölge programında soruları yanıtladı. Bakan Berat Albayrak, son dakika yaptığı dolar kuru açıklamaları ile Twitter’de anlık olarak en çok konuşulan ve en çok tartışılan kişiler arasına girdi.

Damat Berat Albayrak, ”Dolar yükselince telaşlanıyorum.” diyen Ahmet Hakan’ı, ”Dolarla mı maaş alıyorsunuz? Dolarla bir işiniz var mı?” dedi. .

7,30 TL seviyesine gelen Dolar kurunu ‘’şimdi Türk Lirası çok daha rekabetçi’’ sözleri ile savunan Berat Albayrak, şu açıklamaları yaptı;

EKONOMİ 2 SENE ÖNCEDE BÖYLEYDİ SAVUNMASI

2 Sene evvel önce de ekonomi bakanı olan Albayrak şöyle dedi;

‘’Eskiden kur çok daha fazla etkiliyordu. Şimdi ekonomide bir dönüşüm var. 2 sene önce de bu seviyelerdeydi. Düştü… İki sene öncesine kadar bugün Türkiye ekonomisi kırılganlıklarına göre çok güçlü. Dünya tarihinin en büyük ekonomik krizi yaşanıyor…

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”tr” dir=”ltr”>CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: Damat Albayrak’ın bilmediği bir şey var. Dolar arttıkça, hayat pahalanıyor, garip gureba, fakir fukara zorluk çekiyor. Dolar arttıkça, gelir seviyesi düşük olanlar, fakirler, esnaflar, memurlar, çiftçiler zorluk çekiyor. <a href=”https://t.co/ZKhZPu0Ub8″>pic.twitter.com/ZKhZPu0Ub8</a></p>&mdash; Sözcü (@gazetesozcu) <a href=”https://twitter.com/gazetesozcu/status/1293940633011400704?ref_src=twsrc%5Etfw”>August 13, 2020</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

‘’DÜNYA’DA EN HIZLI TOPARLAYAN ÜLKE BİZİZ’’

Albayrak, bütün alanlarda en güçlü bilançoya sahip olduğumuzu iddia etti. Berat Albayrak konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı;

‘’Dünya yanıyor, Türkiye güllük gülistanlık değil tabii ki. Türkiye’de bir lobi var. Biz krizlerden çok, battık bittik lobileriyle uğraşıyoruz. Dünyada en hızlı toparlayan ülkelerden biri olacağız. Dünya tarihinin en büyük krizi var 40 milyonun üstünde işsizlik var. Ekonomisi batan bir ülke bütün alanlarda güçlü bir bilanço ortaya koyabilir mi?’’ dedi.

Albayrak konuşmasını şöyle sürdürdü;

Biz hedeflediğimiz bütçe açığı zaten olmayacak. Gelirleri erteledik buna rağmen yüzde 5-6’yı konuşuyoruz. Borç rasyosu bizde yüzde 30’larda… 7 yıldır battık bittik lobisi aynı kişiler… 3 ay boyunca verdiğimiz desteklerin geri dönüşüne bakıyorum. 1.9 milyon esnafın yaklaşık 1.5 milyonuna destek verdik.

210 bin firmaya 150 milyon liradan fazla destek verdik. Düşük maliyetlerle destek sağladık.

Özellikle sosyal medya üzerinden negatif bir hava pompalamaya başladılar. Etkileme güçleri her geçen gün azalıyor. Çok net bu bir milli bağımsızlık mücadelesi. Ekonomik anlamda milli bağımsızlık modeli ortaya koymanız lazım. Bunun için kıyamet koparıyorlar. Eski model yüksek faiz, değerli kur, ve ithalata bağlı. Böyle bir ekonomi sürdürülebilir değil. Türkiye rekabetçi kurla ithalata değil ihracata yönelik bir dönüşüm var.

Biz bir hayal dünyasında yaşamıyoruz.

Kur çıkıp iniyor, küresel etkilerden kaynaklı Türkiye de etkileniyor tabii eskisine nazaran daha az etkileniyor

Bahane değil, çözüm üretme sorumluluğumuz var.

Türkiye’de birileri tarafından gereksiz negatife yönelik ciddi bir operasyon var. Biz sorumluluk makamındayız. Biz şu an itibariyle bahane değil çözüm üretme noktasında sorumluluk taşıyoruz.

Pandemi sürecinin normalleşme aşamasına başlamadık.

Türkiye yabancı yatırımı çekecek, yatırımlara yönelecek. Burada faiz önemli bir husus. Reel yatırımcı açısından pandemi ve sürecinin normalleşmesine başlamadık. Türkiye atacağı adımlarla pozitif ayrışacağı için yabancı yatırımcıyı çekiyor.

Türkiye’nin faizde ve kurda daha az bağımlı olduğu güçlü bir sürece girecek.

Önemli olan kurun seviyesi değil, rekabetçi olup olmadığı.

Türkiye’de ilk defa kur rekabetçi…

Türkiye ekonomideki dalgalanmaları yönetebiliyor