Ekonomi

Bakan Albayrak'tan Çok Önemli Vergi Borcu Yapılandırma Açıklaması

Hatırlanacağı üzere seçimlerden önce devlete vergi borcu olanlar için af getirilmişti. Devlete borcu affı olarak lanse edilen kampanyada devletle vergi borcu nedeni ile ihtilaflı olan kişilere vergi borcu yapılandırma imkanı tanınmıştı. 

Son Başvuru Tarihi 31 Temmuz 2018

2018 vergi affı olarak Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan kampanya 31 Mart 2018 ve öncesinde olan tüm vergi borcu, trafik borcu usulsüzlük cezaları ve vergi ihtilafları gibi devlete olan borçları kapsıyordu. O dönemde vergi borcu başvurularının 31 Temmuz 2018 tarihinde sona ereceği açıklanmıştı. Vergi borcu affı son başvuru tarihi yaklaşırken Bakan Berat Albayrak sürenin uzatılması ya da yeni bir vergi affı kanunu çıkması beklentisi oluşan kişiler için yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada Bakan Albayrak kesinlikle böyle bir hakkın sunulmayacağını belirterek şu ifadelere yer verdi;

” Bilindiği gibi, yeni dönem ekonomi politikalarımız kapsamında, maliye politikalarımızın, enflasyonla mücadeleye katkı vererek dengeli büyümeyi destekleyecek şekilde tasarlanacağını kamuoyu ile paylaşmıştık.

Bu kapsamda, bütçe harcamalarında etkin kontrol, verimliliğin artırılması ve hedeflerle uyumu amaçlandığımızı, özellikle bütçe disiplininden taviz verilmeyeceğini ifade etmiştik. Maliye politikalarımız kapsamında tüm mükellefler için öngörülebilirliğin sağlanması açısından bu açıklamanın lüzumu görülmüştür. Halihazırda 7143 sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırma başvuruları devam etmektedir.

Bu Kanun ile kesinleşmiş vergi ve diğer borçlara ödeme kolaylıkları, geçmiş dönemlere ilişkin matrah ve vergi artırımında bulunan mükelleflere ayrıcalıklar, beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş gelir ve kazançların zam ve faizsiz pişmanlıkla beyan edilmesi gibi imkânlar getirilmiştir. Yapılandırılan alacakların ilk taksit ödeme süresi içinde peşin ödenmesi halinde hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90 indirim yapılmaktadır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak, yeni bir yapılandırma yada bu kapsamda borç ötelemesi gibi bir değerlendirme orta vadeli projeksiyonlarımızda yer almamaktadır. 7143 sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırma başvurularının 31 Temmuz 2018 tarihinde sona erecek olduğunu bir kez daha hatırlatmak ve mükelleflerimizin bu yapılandırmadan yararlanmalarının son fırsat olduğunu belirtmek isterim.”

Kamupersoneli.net

Bir Yorum

  1. SAYIN DEVLET BÜYÜKLERİM. 7143 SAYILI KANUNDAN MATRAH VE KDV ARTIRIMINDA BULUNURAK VERGİ AFFINDAN FAYDALANMIŞ BULUNUYORUM. ÖDEMELERİMİ KANUNA UYGUN ŞEKİLDE ZAMANINDA YAPTIM VE BORCUM BULUNMAMAKTADIR. SAMSUN VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI TARAFINDAN, AF'TA BULUNMUŞ OLDUĞUM YILLARLA İLGİLİ İNCELEMEM OLDUĞUNU SÖYLEDİLER. SAYIN VERGİ MÜFETTİŞİNE, MATRAH VE KDV ARTIRIMINDA BULUNDUĞUMU VE ÖDEMELERİMİDE ZAMANINDA YAPTIĞIMI, BORCUMUN OLMADIĞINI VE İNCELEME YAPILAMAYACIĞINI BELİRTTİM. FAKAT VERGİ MÜFETTİŞİNİN YASADA BOŞLUK OLDUĞUNU, PARA CEZASI YÖNÜNDEN DEĞİL, SADECE ADLİYE CEZA (HAPİS CEZASI) YÖNÜNDEN İNCELEME OLACAĞINI SÖYLEDİ. SAYIN DEVLET BÜYÜKLERİM, ÇIKAN VERGİ AFFINDAN ÖDEMELERİMİ YAPMAMA RAĞMEN, YASADAKİ BOŞLUKTAN DOLAYI HAPİS CEZASI İLE KARŞI KARŞIYA GELMİŞ DURUMDAYIM. ÇIKARMIŞ OLDUĞUNUZ AFFIN KISMİ OLUP, TAM ANLAMIYLA BİZLERİ TATMİN ETMEDİĞİ GİBİ DE, ÇOK MAĞDUR ETMİŞTİR VE DEVLETİMİZ BİZDEN AF ADI ALTINDAN PARALARI ALIP, BİZLERİ ADLİYEYE MAHKUM ETMİŞ, VE HAPİS CEZALARI İLE KARŞI KARŞIYA BIRAKMIŞTIR. BU HATANIN SEHVEN VE YANLIŞLIKLA GÖZDEN KAÇTIĞINI DÜŞÜNMEKTEYİM. SİZ DEVLET BÜYÜKLERİMDEN BU HATANIN DÜZELTİLMESİ VE BİZ ESNAFLARIN DAHA FAZLA MAĞDUR EDİLMEMESİ İÇİN 7143 SAYILI VERGİ KANUNUNDAN FAYDALANIP VE ÖDEMELERİNİ ZAMANINDA YAPAN TÜM ESNAFLARINA VERGİ İNCELEMESİNDEN MUAF OLMASINI SAYGILARIMLA ARZ VE TALEP EDERİM.