Ekonomi

Bakan Zeybekçi: "Doğum Sancılarını Yaşıyoruz, Doğum Yakın ve Kaçınılmazdır"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’nin cari açık, bütçe açığı, dış ticaret açığı problemi yoktur. Türkiye’nin tek bir problemi var, inovasyon problemi. Türkiye’nin bilgi üretme problemi vardır. Türkiye’nin inovasyon açığı ve bilgi açığı problemi vardır. Bunu kapattığımız zaman tüm açıkların otomatik olarak kapandığını hep beraber göreceğiz.” dedi.

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen 5. Türkiye İnovasyon Haftasının son gün açılışında yaptığı konuşmaya, inovasyon ve bilime Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği önem ve desteğe teşekkür ederek başladı.

Erdoğan’ın Türkiye markası ile ne kadar ilgili olduğuna ilişkin, markanın tasarım sürecine ilişkin detaylar paylaşan Zeybekci, Erdoğan’ın ihracat, bilim, inovasyonun önünü açmak için verdiği desteklerden bahsetti.

Bakan Zeybekci, dünya ve insanlık tarihinin akıl almaz bir hız ve sancılarla, baş döndürücü bir dönüşüm geçirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Coğrafi ve siyasi sınırlar yerle bir oluyor, yenilerin doğuşuna hep birlikte şahit oluyoruz. Ekonomik güç dengeleri, bir uçtan diğerine savrulurcasına değişiyor. Üretim, tasarım, bilişim, buluş, tüketim ve dağıtım ile ilgili bilinen her şey yerini yenilerine inanılmaz bir hızla bırakıyor. Finansal doğrular ertesi gün yanlış hale geliyor, yerini başka doğrulara bırakıyor.

Tüm bu baş döndürücü zaman diliminde bizde ülkemizde zaman zaman dünyadaki değişimlerin tam tersine, kimi zaman da son 15 yılda olduğu gibi aynı doğrultuda gelişmeleri yaşıyoruz. Son 15 yılda Türkiye, çağı ıskalamak üzere olduğu zaman aralığından sıyrılarak çağı yakalamak üzere bir başarıya imza atmıştır.Yeniden ekonomik varoluş anlamına gelebilecek umutlara Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde kavuştu.”

-“Türk milleti bilgiyi üreten ülkelerden olmak zorunda”

Türkiye’nin yenilenen dünya dengelerinde yerini almak üzere varlık gösterdiğini bildiren Zeybekci, “İşte bu değişim sancılarını her anlamda yaşadı ve yaşıyor, yakın gelecekte de yaşamaya devam edeceğe benziyor. Bu süreçte doğabilecek sancılardan korkup, vazgeçtiğimiz anda, çağı bir daha geri gelmemek üzere ıskalayacağımız, geriye doğru yuvarlanacağımız bir noktadayız.” dedi.

Türkiye’nin geldiği bu noktaya, inovasyon, teknoloji, bilim, patent, buluş, ekonomi, finans, enerji, ham madde tüketim ve dağıtım kanallarının kontrolünde söz sahibi olmadığı bir noktada ulaştığına işaret eden Zeybekci, gelinen noktadan sonra bir adım öteye gidebilmek için, bunun milli kararının verilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Zeybekci, milli kararlılıkla ilgili bir tereddüdün bulunmadığına işaret ederek, son olarak 15 Temmuz’daki hain darbe girişimine karşı olmak üzere, son 15 yılda Türk milletinin bu kararı verdiğini defalarca en anlaşılır şekilde gösterdiğini anımsattı.

Türkiye’nin bugüne kadar kontrolünde söz sahibi olmadığı bilim, teknoloji, bilim, patent, buluş, finans, enerji, ham madde tüketim ve dağıtım kanallarının hepsinde söz sahibi olması gerektiğini belirterek, “Geleceğin dünyasında bilgiyi üreten ve tüketen milletler olacak. Hiç kuşkusuz Türk milleti bilgiyi üreten ülkelerden olmak zorunda. Biz kararımız verdik, dünyanın ilk 10, Avrupa’nın ilk 3 ekonomisinden biri olacağız.” ifadelerini kullandı.

-“Doğum sancılarını yaşıyoruz, doğum yakın ve kaçınılmazdır”

Bu hedefe ulaşmak için Türkiye’nin yapması gerekenlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan, ihracat kilogram birim fiyatları ve katma değeri yüksek ürünlerin artırılması hedeflerinden bahseden Zeybekci, “Doğum sancılarını yaşıyoruz, doğum yakın ve kaçınılmazdır.” dedi.

İnovasyonun ekonomideki önemine değinen Nihat Zeybekci, ekonomi organizmasını işleten en temel öğe olan inovasyon olmadan ekonomik yaşamın imkansız olduğunu söyledi.

“İnovasyon değimiz olgu tıpkı bir bedende görülmeyen ama var olduğunu bildiğimiz can gibidir.” diyen Zeybekci, dinamizmin var olmadığı bir ekonomik yaşamın olmayacağı görüşünü paylaştı.

Türkiye’nin cari açık problemi bulunmadığını dile getiren Zeybekci, “Türkiye’nin cari açık, bütçe açığı, dış ticaret açığı problemi de yoktur. Türkiye’nin tek bir problemi var, inovasyon problemi. Türkiye’nin bilgi üretme problemi vardır. Türkiye’nin inovasyon açığı ve bilgi açığı problemi vardır. Bunu kapattığımız zaman tüm açıkların otomatik olarak kapandığını hep beraber göreceğiz.” diye konuştu.

Hayata geçirilen ve geçirilecek reformlarla birlikte inovasyonla yaşayan bir ekonomi inşa edeceklerini belirten Zeybekci, geleceğin Türkiyesine giden yolda hali hazırda alınan tedbir ve teşviklerin kullanılması çağrısında bulundu.

Kamupersoneli.net | AA