Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Akdağ'dan İflas Ertemele Açıklaması

Milliyet’in haberine göre; Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ; yatırım ortamlarının daha iyi olması ve iyileştirilmesiyle alakalı olarak reform paketini açıkladı. İflas Erteleme Kurumu’nun kaldırıldığını ve Konkordato Kurumu ile birleştirilerek kurtarma anlaşması kurumunun oluşturulduğunu anlatan Akdağ; iflas ertelemenin azami süresinin 23 ay olacağını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın açıklamasından cümleler; “İflas ertemele ile konkardatoyu bir araya getirerek yeni bir reform hazırladık. Yakında Adalet Bakanımız bunu açıklayacak. İflas erteleme süresi azami olarak 23 ay olacak. Şirketlerin tavsiyesinden ziyade ticari hayata devamlarını esas almaktayız. Alacaklarıda süreç içerisine dahil etmekteyiz. 

İFLAS ERTELEME KURUMU KALDIRILIYOR

İflas Erteleme Kurumu tamamane kaldırılacak. Konkordato revize edilecek ve yeni bir “Kurtarma Anlaşması Kurumu” oluşturulacak. İkinci önemli bir husus ise şirketlerin kuruluşlarını kolayaştırıyoruz. Tek noktadan, yarım günde hiçbir aracıya gerek kalmadan şirketlerin kurulmasını hedeflemekteyiz. Şirket kuruluşunun yedi işlemden bir işleme indirdik. Örnek verecek olursak; Sosyal Güvenlik kaydı, SGK’ya gitmeye gerek duyulmadan ticari sicil müdürlüğünde şirket kuruluşu esnasında elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Şirket kuruluşu aşamasında talep edilen yüzde 25 sermaye blokajı şartını kaldırmaktayız. 24 ay içerisinde şirketler gerçekleştirme yapabilecekler. Vergi dairesi tarafndan gerçekleştirilmeye devam eden yoklama kaldırılacak. Maliye Bakanlığı ihtiyaç hissettiği şirketlere yoklamaya gidebilmekte özgür. İllaki her şirkete gidileceği konusunda herhangi bir netlik yok. 

İNŞAAT İZİNLERİNDE KOLAŞLAŞTIRILMAYA GİDİLİYOR

Konulara bakacak olursak; İnşaat izinleri süresince toplamda 18 adet işlem var. Bunlar’ın 12’si belediyelerdeki işleri kapsamakta. Bunu’da 12’den 5’e indireceğiz. Belediye işlemlerinin dışarısında kalan 6 işlemin 5’inide elektronik ortamlara aktardık. Bir daha bunun için SGK’ya gidilmesi gerekmeyecek. Bu konular hemen ele alınmış ve yapılabilirmiş gibi geliyor. Bunlar için kanunları değiştirmek lazım. Örneklendirecek olursak; SGK borcu yoktur yazısını elektronik ortamda belediyeler aktarılması için mevzuat düzenlemesi gerekmekte. Yapı Denetim Kanunu’nda gerçekleştirilecek değişikliklerin biride inşaat ruhsatında bulunan imza sayısını ise 18’den 1’e düşüreceğiz.

Kamupersoneli.net I ANKARA