Ekonomi

Başbakan Yıldırım Açıkladı :" Merkezin 50 Bin Çalışanı Olacak"


Binali Yıldırım: “Bu yıl aramıza ilk defa katılan üyelerimiz de var . Onlara da hoşgeldiniz diyorum. Son 14 Yılda İstanbul küresel firmaların orta asya, doğu avrupa ve afrika bölgelerindeki operasyonların yönetildiği bir merkez haline geldik. Küresel firmalar artık sadece Türkiye’de yatırım yapmıyorlar, aynı zamanda Türkiye’nin bölgesindeki ülkelerin yatırımlarını da buradan Türkiye’den yönetiyorlar.


FİNANS MERKEZİNİN İNŞAATI BAŞLADI

Önümüzdeki dönemde İstanbul’un ve Türkiye’nin yatırım ve finans sektöründe çok daha önemli bir konuma geleceğini sizlere söyleyebilirim. Özellikle İstanbul Finans Merkezi ile ilgili adımlarımızı attık. Finans merkezinin inşaatı için kapsamlı bir alt yapı çalışması hızla devam ediyor. 7 milyar dolar civarındaki bir yatırımla bölgesel ve sonra küresel anlamda önemli bir finans merkezi oluşturmayı planlıyoruz.

80 BİN İNSAN GELİP GİDECEK

Bu merkez planlandığında günlük 80 bin insanın gelip gideceği bir yer haline gelecek. 50 bin çalışanı 30 bin kişinin iş amacıyla gelip gideceği büyük bir merkezi yapmış olacağız. 2020 yılına kadar tamamıyla bu merkez hallolacak. Geçtiğimiz günlerde bunun temelini attık. Yatırım danışma konseyini 2004 yılında başlattık.

20 DEĞİŞİK ÜLKEDEN 1 BUÇUK MİLYONA İŞ SAĞLAYAN 66 ŞİRKET

Bu yıl 9’uncusunu gerçekleştiriyoruz. Bundan önce 8 toplantı yaptık. 8 toplantı ile ilgili de her yıl değerlendirme ve izleme mekanizmasını da koyduk. Bunlar raporlanıyor. Bir sonraki toplantı da bir önceki toplantının sonuçları, orada öğrenilen dersler gözden geçiriliyor, sonrası için karar veriliyor. Şimdiye kadar 20 değişik ülkeden 1 buçuk milyona iş sağlayan 66 civarında küresel firmanın temsilcileri bu yatırım danışma konseyine katıldılar, görüşlerini ve önerilerini bizlerle paylaştılar. Bu toplantılarda dile getirilen konular şeffaf, rekabetçi, öngörülebilir bir yatırım ortamı tesisinde bizim için yol gösterici oldu. Bugün enine boyuna tüm konuları değerlendireceğiz. Ve sizlerin görüşleri, katkıları, önerileri bundan sonra ekonomi dünyamız için iş alemimiz için yapacağımız yeni yapısal dönüşümlerin alacağımız yeni kararlar içinde önemli bir zemin oluşturacaktır.

TÜRKİYE SON 14 YILDA ÇOK ÖNEMLİ İŞLER BAŞARDI

Burada bir şeyi sizlerle açık açık paylaşmak istiyorum. Türkiye son 14 yılda çok önemli işler başardı. Bunların hangi alanlarda yaptığımızı ifade edersek. 1 Türkiye yapısal dönüşüm reformları gerçekleştirdi. Demokratikleşme yolunda çok ciddi adımlar attık ama bunlarla beraber kalkınma alanında, ekonomik büyüme alanında da kayda değer iş yaptığımızı söyleyebiliriz. 2002 ‘de ilk defa göreve geldiğimiz yıllardaki ekonomik görünümle bugünkü görünümü kıyaslarsanız burada yapılanların neler olduğunu kolayca göreceksiniz.

TERECİYE TERE SATACAK DEĞİLİM

Ben rakamlara, oranlara, göstergelere girip tereciye tere satacak değilim . Kimin küresel krizde hangi performansı gösterdiğini biliyorsunuz. Açık konuşmak lazım, dünya ekonomisi 2008’den itibaren büyük bir krizle karşı karşıya kaldı. Bu küresel krizin sorumlusu gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler değil. Kazanç iştahı böyle bir küresel krizi ortaya çıkardı. Bundan sonra ne oldu? küresel anlamda güven bozuldu. Ülkeler birbirine güvenmemeye başladı. Finansal piyasalar daha tedbirli hareket etmeye başladı. Böyle olunca küresel ticaretin finansmanı zorlaştı. Küresel ticaretin finansmanı zorlaşınca, küresel büyüme azalmaya başladı.

ŞARTLARIN EN KÖTÜ OLDUĞU 2015 YILINDA BİLE

Dünya ekonomisi büyümek yerine daralma yoluna gitti. Bu bir çok ülke için büyük bir felaket, bazı ülkeler için fırsat haline geldi. Türkiye olarak 2009 ‘da başlayan ve devam eden küresel krizde, ortaya koyduğumuz kararlı politikalar, ve küresel krizin ilacının yatırım, üretim , istihdam olduğu gerçeğinden hareketle 27 çeyrek boyunca büyümeyi sürdürdük. Şartların en kötümser olduğu 2015 yılında Çin, Hindistan dışında Türkiye %4 büyümeyi yakalamak suretiyle durumu nispeten daha iyi kapatan ülkeler arasında yeri aldı.

%3’ÜN ALTINDAKİ BÜYÜME ÜLKEDE İLAVE İSTİHDAM YARATMAZ

%3’ün altındaki büyümeler, ülkede ilave istihdam yaratmaz. Ekonomide ciddi sıçrama gerçekleştirmez. Yani büyümek tamam ama büyüme belirli bir barajın üstünde olması lazım.

DETAYLAR GELECEK

Kamu haberlerinden, gündem haberlerinden, son dakika haberlerinden ve çok daha fazlasından anında haberdar olmak için kamupersoneli.net’in mobil uygulamasını hemen şimdi indirin.

KAMUPERSONELİ.NET -ANKARA