Ekonomi

Bayram Tatilinde Çalışanlara Mesai Ödemesi Yapılır Mı?

2018 Kurban Bayramının hafta sonu tatiliyle birleşmesi sonucunda 9 günlük tatil ilan edildi. Milyonlarca çalışan 17 Ağustos 2018 tarihinden itibaren 9 günlük tatile başlamış oldu. 

Ancak tatile gidenlerin yanı sıra özel sektör firmalarında çalışanların olduğu biliniyor. Buna yönelik olarak özel sektör çalışanları bayramda mesai ücreti alıp, alamayacaklarını araştırıyorlar. Bizlerde kamupersoneli.net olarak bu konuyla alakalı olarak merak edilen tüm detayları paylaşıyoruz.

Bayram tatillerine yönelik olarak yapılan çalışmalarda İş Kanunu içerisinde düzenlemelere yer verilmiştir.

Düzenlemelere göre işveren bayram tatilinde çalıştırdıkları personeli için zamlı ücret ödemek zorundadır. Bazı durumlarda tatil günlerinde yapılan çalışmalar için sonradan izin verilmesi gündeme gelmektedir. Ancak bu bayram tatilleri için geçerli değildir. İşveren bayram tatilinde yapılan çalışma için zamlı ücret ödemek zorundadır.

Diğer yandan çalışanlar bayram tatillerinde çalışmak istemiyorum diyebilir mi? Bu soruya cevap olarak; genel çerçeve hükümleri kapsamında bir işçi bayram tatillerinde çalışmaya zorlanamaz. Ancak özel hükümler kapsamına göre kısacası işverenin çalışanı işe alırken imzalattığı sözleşmeler bulunmaktadır. Bu sözleşmelere göre eğer bayram tatillerinde işe gelineceğine yönelik bir hüküm bulunuyor ise; çalışanlar bayram tatillerinde çalışmak zorundalardır.

Peki işverenin talepleri neticesinde bayram tatilinde işe gelinmediği durumda ne olur?

Bu kapsamda çalışan suçlu olabilir. İşveren isterse üst üste iki veya üç gün işe gelinmeme durumunda tutanak tutabilir. Bu tarz tutanaklarla beraber çalışanların tazminatsız olarak işten atılmalarının önü açılır. Kısacası, sözleşmede bu yönde bir hüküm bulunmakta ise; çalışanlar işverenin talebi üzerine bayram tatillerinde mutlaka işe gelmek zorundalardır.

BAYRAM TATİLLERİNDE ÇALIŞANLARA NE KADAR ÜCRET ÖDEMESİ YAPILIR?

Bayram tatili boyunca çalışan işçilere ne kadar ücret ödemesi yapılır sorusuna ise cevap olarak, bayram tatili günlerinde çalışan işçilere normal zamanda elde edilen ücretin iki katı tutarında ücret ödemesi gerekmektedir.

Bir aylık brüt ücret 30 güne bölünmektedir ve günlük ücret iki ile çarpılarak bulunan bedel, işçinin bayram mesaisi için alacağı tutarı göstermektedir. Peki hangi günleri kapsar? Zamlı ücret, kurban bayramı dikkate alınırsa 4 günlük bayram tatili ile arife gününün öğleden sonrası için geçerli olarak kabul edilmektedir.

Kamupersoneli.net I ANKARA