Ekonomi

BDDK, Denizbank'ın Emirates NBD'ye Satılmasına Onay Verdi!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Denizbank’ın satılması hakkında yapılan başvuruyu kabul etti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan açıklamada ise;

“Denizbank’ın yüzde 99,85 hissesinin Birleşik Arap Emirlikleri Dubai Emirliğinde kurulu Emirates NBD Bank PJSC’ye (ENBD) devrine ilişkin yapılan başvuru, Bankacılık Kanununun 18’nci maddesi çerçevesinde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 27 Haziran 2019 tarih ve 8426 sayılı Kararı ile uygun bulunmuştur.” denildi.

ANLAŞMA NE ZAMAN YAPILMIŞTI?

Emirates NBD ve Sberbank, Denizbank’ın hisselerinin yüzde 99,85’inin Emirates NBD’ye satılması kapsamında 15,48 milyar TL bedel üzerinden anlaşma sağlamıştı.

DENİZBANK KURUCUSU HAKAN ATEŞ KİMDİR?

1959 doğumlu olan ATEŞ, TED Ankara Koleji’nde öğrenimini tamamladıktan sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme alanında Lisans eğitimini tamamlamıştır.

Kariyerine 1981 yılında İş Bankası’nda Teftiş Kurulu Müfettişi olarak başlayan ATEŞ, 1986 –1993 yılları arasında Interbank’ın çeşitli birimlerinde görev aldıktan sonra Elmadağ, Şişli, Bakırköy, İzmir ve Merkez Şubeleri’nde Şube Müdürlüğü yapmıştır.

Interbank’ın Nakit Yönetimi Sistemini kurmuş ve 1993 yılında Merkezi Operasyon’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevine atanmıştır.

1994-1996 yılları arasında Bank Ekspress’te Mali İşler ve Operasyon’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışmış ve Bank of America’nın danışmanlığında Bank Express’in yeniden yapılandırılması projesini yürütmüştür.

Rusya’da GarantiBank Moscow’u kurmuş olup, 1996 Haziran ayından itibaren bir yıl boyunca burada Genel Müdür olarak görev yapmıştır.

1997 Haziran ayında DenizBank’ta Kurucu Genel Müdür olarak başladığı görevine halen devam etmektedir.

DenizBank hisseleri Ekim 2004’te halka arz edilmiş, arz miktarının 5.5 katı kadar talep toplanmıştır. Ayrıca Sayın ATEŞ yönetiminde Mayıs 2006’da Zorlu Holding sahipliğindeki DenizBank hisselerinin 3.250 Milyar Dolar bedel ve Türkiye’de en yüksek tutar olan 4,7 çarpan değeriyle Dexia S.A.’ya satış sürecini gerçekleştirmiştir.

6 yıl sonra Haziran 2012’de ise Dexia Grubu sahipliğindeki DenizBank hisselerinin %99.85’inin 1.33 çarpan değeri ve 3.6 Milyar Dolar bedel ile Sberbank’a satış sürecini tamamlamıştır.

Aynı zamanda DenizBank iştirakleri olan Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş., Intertech A.Ş., DenizBank Moskova ve DenizBank AG Viyana’da Yönetim Kurulu Başkanı görevlerini sürdüren Hakan ATEŞ, 2015 yılında, Bahçeşehir Üniversitesi tarafından Türkiye’ye Değer Katanlar Ödülü’ne layık görülmüştür. Hakan Ateş evli ve iki çocuk babasıdır. İyi derece İngilizce bilmektedir.