Ekonomi

BES'ten Cayma Hakkında Başbakan Yardımcısı Şimşek'ten Önemli Açıklama !

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran’ın programına katıldı. 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açıklamalarında BES’te yüzde 60 cayma hakkı beklemiyorduk diyerek şöyle devam etti;

“FİNANS SEKTÖRÜNÜ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

“Diyelim ki siz bir müteahhitsiniz. Muhatabınız devlet ya da özel, ‘Ne olur ne olmaz teminat mektubu istiyorum’ diyor. Riske karşılık bankadan teminat mektubu alınıyor. Bankalarda zaten kredi limitlerini kullanmış durumdalar. Bankalar bazen orada onu veremiyorlar. Bizim amacımız şuan, tamamen banka merkezli bir finansman modeli. Ve şimdi banka dışı finans sektörünü geliştirmeye çalışıyoruz”

BİRİNCİ HUSUS: BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE OLMAK İSTEMİYORLAR

“Bir kere gönüllü bireysel emeklilik oldukça başarılı gidiyor. 6.8 milyon katılımcı ve yaklaşık 72.7 milyar liralık kaynak oluştu. 9.4 milyar lirası devletin katkısı. Sistemimiz iyi çalışıyoruz. 100 lira tasarruf edin, biz size 25 lira katkıda bulunalım. 

Otomatik katılım da beklentimiz çok yüksekti. Pilot bölgemiz olan Bursa’da cayma oranı yüzde 10 civarı bile değildi. Şimdi otomatik katılımda cayma oranı yüksek. Bu sene başında devreye girdik ve 3.2 milyon katılımcı var. 1 milyar lira da tasarruf var. Tamamen başarısız diyemeyiz. Beklentimiz çok yüksekti. Peki niye böyle oldu? Doğrusu, kısmen gönüllü bireysel emeklilikte olanlar da otomatiğe kaydediliyor. Onlar da iki bireysel emeklilik sisteminde olmak istemiyorlar. Bu birinci husus.

İkinci olarak, başlarken bir tartışma ile başladı. Değişik muhattaplarımız var, herkes tasarruf diyince başkası yapsın oldu. Bizimde belki daha güçlü bir kampanya yürütmemiz lazımdı. Çalışıyorsanız devletin vereceği emekli maaşı söz konusu olacak. Devletler zorlanıyor, sadece Türkiye’ye özgü bir konu değil bu. Dünyanın birçok ülkesi mevcut. Uzun emeklilik sisteminde zorlanıyorlar.

“YÜZDE 60 CAYMA HAKKI BEKLEMİYORDUK”

Bireysel emeklilikte yüzde 60 cayma beklemiyorduk. Biz diyoruz ki vatandaşlara ‘Siz biraz daha zorlayın kendinizi, biz size ilave 25 lira destek verelim.’ Vatandaşlarımızın çoğu faizsiz seçeneği tercih ettiler. Biz burada kısa vadeli mevduat ya da katılım hesabında tutuyoruz.

Gönül ister ki sektörün bunu, hak sahibini katılımcıyı doğru yönlendirsin. Maliyetleri düşürsün, komisyonlarını düşürsün ve bunun karşılığında ondan da pozitif bir değer olsun. Maliyetleri yüksek ve getiriler düşük olunca sistem, arzuladığımız şekilde çalışmıyor. Sistemi sürekli iyileştirecek adımları atmaya devam edeceğiz. Şuan detaylara girmek istemiyorum.

“25 TL KAYNAK SAĞLIYORUZ”

İkinci konu, devletin hiçbir müdahalesi yok. Biz sadece yüzde 25’ini veriyoruz. Yüzde 25’ten sonra ilave getirinin çok kısa olmaması için mevduat ağırlıklı çalışıyoruz. Onun dışında sistemin üzerinden nereye aktarılacağı meselesi tamamen sistemin kendi içindeki bir konu. Şuan böyle bir şey söz konusu değil. Vatandaşlarımızın birikimi bu. Devletin hiçbir zaman BES fonlarına müdahalesi olmadı. İşin özü şu, geçmişte hükümet zor dönemler yaşamış. Tasarruflar kaybolmuş, biz bunların hepsini ödedik. Devletin mali yapısı güçlü. Biz 100 lira tasarruf edene 25 lira kaynak sağlıyoruz.”

KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA