Ekonomi

Binlerce kişiyi yakından ilgilendiriyor! Gerekli şartlara taşıyanlara 8 bin TL'ye yakın sosyal yardım yapılıyor!

Sosyal destek adı altında pek çok yardım vatandaşlara veriliyor. Özellikle çalışan annelerin sorunsuz bir şekilde işlerine geri dönebilmesi için devlet destekli yardımlar yapılıyor. Süt yardımı, doğum yardım parası ve iş göremezlik ödeneği gibi çeşitli yardımlar veriliyor.

SÜT PARASI YARDIMI NEDİR?

Süt parası desteği olarak da bilinen emzirme ödeneği, annelere verilen sosyal bir haktır. Kamuda görevli olan ve 4C sigortalılık kolunda çalışan annelere ödemeler çalıştığı devlet kurumu üzerinden yapılmaktadır. 2020 yılı için annelere bu kapsamda 202 TL ödemeye yapılmaktadır. Bu ödemeden yararlanmak için resmi başvuru işlemi ortadan kaldırılmış olup, 24 ay boyunca annelere direkt olarak PTT hesaplarına ödemeler aktarılmaktadır.

Binlerce kişiyi yakından ilgilendiriyor! Gerekli şartlara taşıyanlara 8 bin TL'ye yakın sosyal yardım yapılıyor!

DOĞUM PARASI YARDIMI NEDİR?

Doğum parası yardımı çalışma durumuna bakılmadan tüm T.C vatandaşı kadınlara yatırılmaktadır. Tek seferlik bu ödeme, annenin sahip olduğu çocuk sayısına göre verilmektedir. Bu ödemeden yararlanmak isteyen kişilerin T.C vatandaşı olması yeterli olacaktır. Ödeme alabilmek için doğumun 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren tam ve sağ şeklinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Doğum parası altında verilen ödemeler şu şekildedir:

– Birinci bebek için: 300 TL
– İkinci bebek için: 400 TL
– Üçüncü bebek ve sonrası bebek için: 600 TL doğum parası ödenmektedir. Aynı zamanda ödemeler, doğum sırasında bebeklerin sayısına göre değişir:

– İkiz bebeklerin ilki için: 300 TL
– İkiz bebeklerin ikincisi için: 400 TL
– İkiz bebeklerin üçüncüsü için: 700 TL
– Üçüz bebeklerin ilk için: 300 TL
– Üçüz bebeklerin ikincisi için: 400 TL
– Üçüz bebeklerin üçüncüsü için: 600 TL ödeme yapılmaktadır.

ANALIK HALİNDE GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ NEDİR?

Analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için bir takım şartların taşınması gerekiyor. Şartlar şu şekilde:

– Doğum öncesinde ya da sonrasında istirahat süresi boyunca kişinin sigortalı olması ya da sigortalılık halinin işveren tarafından devam ettirilmesi gerekmektedir.
– İstirahat süresi boyunca kadınların çalışmaması gerekmektedir.
– Durumun sağlık kuruluşu tarafından raporla tescillendirilmesi gerekmektedir.
– Doğumdan önce en az 1 yıl 90 günlük sigorta priminin ödenmesi gerekmektedir.

İş göremezlik ödeneği, kişinin doğum öncesinde aldığı aylık brüt maaşı üzerinden hesaplanmaktadır. 2020 yılında asgari ücretli olarak çalışan kişiler ilk doğumu için 7.324 TL ödeme alacaktır.