Ekonomi

Birden Çok İşte Çalışanların Fazla Ödediği SGK Primleri Geri Ödemeli Olarak Alınabiliyor

Birden çok işte çalışanların yanı sıra maaşı yüksek olanların sigorta pirimeleri kanunlarla beraber sınıflandırılan primlere esas olan kazançların üst limitini aşabilmekte.

Ancak kişi adına ödemesi yapılan primlerin toplamının primi üst sınırları aşması durumu ödeme zamanları içerisinde tespit edilememekte.

Çoğunlukla kişiler adına yıllarda tavanı aşan ödemeler yapılabilmekte ve ödemesi yapılan tutar miktarları SGK bünyesinde kalmakta.

Sigortalıların pek çok işyerinde çalışması sebebiyle ödemesi yapılan primler, primlere esas kazanç üst sınırları üzerinden hesaplanabilecek ve miktarın aşılması durumunda kişilerin fazla olarak ödeme yaptığı parayı geri ödeme olarak alma hakkına sahip olduğu belirtiliyor.

PEKİ BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından alınan uzun vadeli sigorta primleri yaşlılık aylığı bağlanmaması durumunda iade edilebiliyor. Tavanı aşan kısımların tamamının sigortalı hissesinin çalışanlara ödeme yaptığı biliniyor ancak işveren hissedi ödemesi yapılmamakta.

Fazla olarak ödemesi yapılan prim iadesi için SGK’ya başvuru yapmak gerekiyor. Başvuru yapmayanların ise primleri iade edilmemekte.

Sigortalılar SGK İl Müdürlüğünün yanı sıra Sosyal Güvenlik Merkezine dilekçe ile başvuru yaparak fazladan ödenen belgeleri geri ödeme hakkına sahipler.

SGK ise talep durumunda yapılan fazla ödeme olup olmadığını kontrol ederek işverence böyle bir paranın yatırılması durumunu kontrol edebiliyor.

Kamupersoneli.net I ANKARA