Ekonomi

Bireysel Emeklilik Sistemi En Ucuz Birikim Yöntemi

Bireysel Emeklilik Sistemi, Türkiye’de hızla gelişen bir tasarruf sistemi. Geçtiğimiz yıllarda isteğe göre yapılan Bireysel Emeklilik, 2016 yılının sonunda zorunlu hale gelecek. Vatandaş, bu kadar sık gündeme gelen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için endişeli. BES yararlı bir sistem mi? Herhangi bir zararı var mı? 

2016 Eylül ayı itibariyle BES fon sayısı 40, fon miktarı ise 3 milyar lira. 2015 yılına göre fon miktarı %20 arttı.Dünya gazetesinin haberine göre Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, BES’teki artışın otomatik sisteme geçilmesinden sonra daha da artacağını söyledi. 

Sancak, otomatik BES için: “Katılıma dayalı BES, bu kesimin ihtiyacına terzi işi çözüm oldu. Bu kesim itimat edeceği bir BES çözümü arıyordu. Bunu otomatik katılımda da göreceğiz. Yine hızlı bir ivme olacak” dedi ve Bireysel Emeklilik Sistemi’nin önemine değindi: ”Bugün artık emeklilik planlarını düşünme, 30 yaş sonrası başlıyor. Emeklilik planları konusunda da BES çok iyi bir araç. Özellikle otomatik BES, bugün avantajları, ilave devlet katkıları nedeniyle ucuza alınacak en iyi tasarruf aracı. Otomatik katılıma girecek kişilerin kaybedeceği hiçbir şeyin olmadığını düşünüyorum. Ayrıca BES’teki birikimlerin değerlendirileceği fonlar da Türkiye’nin altyapı yatırımları açısından önemli olacak.

Otomatik BES’in en az 250 çalışanı olan şirketlerden başlaması daha doğru olur. Ancak biz 250 ya da 100’e göre listelerimizi hazırladık. Firmalarla görüşmeler başladı. Zaten onlar için de yasal bir zorunluluk bu.

En önemli konulardan biri çalışanlar adına kesilen paraların, maaşların ödenmesi sonrası 1 gün için bize gönderilmesi. Bu iyi bir altyapı gerektiriyor. Dertsiz çözümler sunmak gerekli. BES şirketlerinin otomatik katılımdan para kazanması için fonların çok büyük olması gerekecek. Çünkü mevcut BES’e göre gelirimiz yüzde 50 düşecek.”

Kamupersoneli.net