Ekonomi

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Hesaplama Nasıl Yapılır? Bireysel Emeklilik Sistemleri Güvenli Mi?

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?


Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), kişilere emeklilik dönemlerinde ek bir gelir sağlama amacı güden özel bir yatırım ve tasarruf sistemidir. Mevcut bulunan kamu sosyal güvenlik sisteminin bir alternatifi değildir, aksine tamamlayıcısıdır. Sisteme 18 yaş üzerindeki herkes başvuru yapabilir ve herhangi bir kurumuna bağlı olma ya da çalışma gibi şartlar aranmaz. Bireysel Emeklilik Sistemi gönüllü katılıma dayalı bir sistemdir. Bu sistemin amacı, kişileri çalışma yaşamları boyunca emeklilik dönemlerindeki nakit ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tasarrufa yönlendirmek, uzun vadede birikimler yapmasına teşvik etmek, bu sayede aktif çalışma süresi boyunca sahip oldukları gelir seviyesini emeklilik döneminde de devam ettirmesi sağlanır.

BES’te Birikimler Nasıl Değerlendirilir?

Bireysel Emeklilik Sisteminde yapmış olduğunuz Birikimleriniz emeklilik yatırım fonları çerçevesinde değerlendirilir. Emeklilik şirketlerince kurulan bu fonların yönetimi uzman portföy yönetim şirketleri tarafından yapılır.  Böylelikle yapacağınız düzenli tasarruflarınız için diğer yatırım fonlarında olmayan vergi avantajından ve fon yönetim şirketlerinin kurumsal hizmetlerinden faydalanırsınız.

BES’in Kontrol ve Denetim Mekanizması

Birikimleriniz emeklilik şirketinizin bünyesinde değil, Takasbank’ta açılan hesaplarda saklanır. 

BES Sektöründe faaliyet gösteren emeklilik şirketlerinin denetlenebilmesi için farklı denetim ve gözetim mekanizmaları kurulmuştur. Emeklilik şirketleri, Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Emeklilik Gözetim Merkezi, Takasbank ve bağımsız denetim şirketleri gibi çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sürekli denetim altında tutulur.

Bireysel Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır?

BES hesaplama için her banka ayrı bir hesaplama aracı oluşturmuştur. Bireysel emeklilik hesaplama yapılırken göz önüne alınan kriterler şu şekilde sıralanır; cinsiyet, yaşınız, emekli olma yaşınız, ödeme sıklığınız, katkı payı artış oranının yüzde cinsinden yıllık verisi, katkı payınızı TL cinsinden ayrıca başlangıç katkı payınızı da yine TL cinsinden sisteme girmeniz gerekmektedir.

Kamupersoneli.net  | Ankara