Ekonomi

Borçların Yapılandırması ve Emekli Vatandaşlara İkramiye Tasarısı Meclis Genel Kurulunda

Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına yönelik kanun tasarısının 12 maddesinin yer aldığı birinci bölümünün görüşmelerinin tamamlandığı açıklandı.

Kabul edilen maddelerin detaylarına göre kanunun hükümlerinden faydalanmak siteyen borçlu vatandaşların kanunun yayımı tarihini takip eden ikinci ayın sonuna kadar alakalı idareye başvuru yapmaları ayrıca; Maliye Bakanlığına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, il özel idarelerine, belediyelere ve YİKOB’lara bağlı olarak tahsil dairelerine ödemesi yapılacak tutarların ilk taksitlerinin bu kanunu takip eden dördüncü aydan itibaren; Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ise ilk taksitini kanunun yayımı tarihini izleyen üçüncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödemeleri gerektiğine vurgu yapıldı.

Ayrıca taksit ödemelerinin sürelerinin son gününün resmi tatile denk gelmesi nedeniyle bu sürenin tatili takip eden ilk iş günü mesai saati sonunda biteceği belirtildi.

Hesaplanan tutarların peşin olarak veya taksitler halinde ödemesinin yapılabileceğine yer verildi.

Hesaplanan söz konusu tutarın tamamnının ilk taksit ödeme süreleri içerisinde peşin olarak ödenmesi durumunda ise katsayının uygulanmayacağı fer alacakları yerine Yİ-ÜFE aylık farklılık oranlarının esas alınarak hesaplanacak tutarlarının tahsillerinden yüzde 90 oranında vazgeçilecek.

Yapılandırılan söz konusu borçlarıjn taksitler haliyle ödenmesi durumunda ise borçların belirlenen katsayılarına göre artırılmış olarak ödenmesi gerektiği ifade edildi.

Sürelerin aşılmaması durumuyla yapılandırılan borçların ise; 6, 9, 12 veya 18 eşit taksit ile ödenebileceğine yer verildi.

Borçlular ödeme farklılıklarından birii başvuru sırasında tercih edebilecekler.

Tasarı ile beraber il özel idarelerinin yanı sıra belediyelerin ve spor kulüplerine yönelik olarak farklı taksit seçeneklerinin düzenleneceği ifade edildi.

Ayrıca SGK kanunu kapsamında çıkarılan iş yerleri ile ilişkili olup iş yerleirne borçlarının tamamnının ödeme süresi ise 31 Aralık 2015 veya önceki tarihe yönelik olarak ödenmemiş sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası asılları toplamı 100 lirayı aşmayan alacaklara yönelik olarak tutarlara bakılmadan bağlı olan gecikme cezaları ve gecikme zamları aslı ödenmemiş olan alacaklardan tutarı 200 Türk Lirasını aşmayanlardan tahsilinin edilmeyeceği beliritildi.

Tasarı ile beraber SGK’nın iş kazaları, meslek hastalıkları gibi sebeplerle iş verenlere uygulanacak alacakların emekli aylıklarından yersiz ödenenlerden kaynaklı alacakların yapılandırılması düzenlenmekte.

Ayrıca ödenmeyen sigorta primlerinin yanı sıra, işsizlik sigortası primleri, sosyal güvenlik destek primlerive idari para cezasında ise tarih 31 Aralık 2015 veya önceki döneme ait olmak şartı aranacak.

Kamupersoneli.net I ANKARA