Ekonomi

Borsa İstanbul'dan rekor seviyede kapanış! 2018'den bu yana en yüksek seviyede!

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 0,98 değer kazancıyla 121. 504,39 ile en yüksek seviyede günü tamamladı. Sektörde en çok kazanan 3,20 ile tekstil deri olurken en çok gerileyen ise yüzde 1,08 ile spor oldu. Analistler ise paralel küresel ekonomide azalan risk algısının, pay piyasalarının yüksek seviyelere çıkmasında ciddi bir rol oynadığının altını çizdi. 

Bir önceki rekor 29 Ocak 2018’de 120.845 puan ile kırılmıştı. Endeksin tarihi zirve seviyesi de yine aynı gün görülen 121.532 puanda bulunuyor. Tarihi zirveye sadece 109 puan kaldı. Diğer taraftan, Türkiye’nin 5 yıllık risk primi (CDS) Mayıs 2018’den bu yana en düşük seviye olan 262 puana kadar geriledi. Son 3 yılın en düşük seviyesine inen tahvil faizlerinde de düşüş belirginleşti ve gösterge tahvil faizi yüzde 10,55 oldu.

Dolar kurunda ise sınırlı yükseliş yaşandı. Kur, 5,85 destek seviyesinden gelen tepki alımlarıyla 5,88’in üzerine çıktı.

Yükselişin devamı bekleniyor

Global piyasalarda ABD-Çin arasındaki anlaşma öncesi iyimserlik devam ediyor. Bu nedenle içeride veri akışının etkisinin sınırlı kalabileceği kaydediliyor. Öte yandan, Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk priminde yaşanan düşüş, TL varlıklarda toparlanma sürecinin devam edeceğine işaret ediyor. Tüm yatırım araçları toparlanırken TL’de sınırlı da olsa yaşanan değer kaybı ise, PPK kararının yaklaşmış olmasının yarattığı baskıdan kaynaklanıyor. Bu hafta ABD ile Çin arasında imzalanması beklenen birinci faz anlaşmanın risk iştahını önemli derecede artırdığını belirten analistler, yurtiçinde Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günkü faiz kararının ve vereceği mesajların merakla izleneceğini vurguluyor.