Ekonomi

Büyükanne Maaşı Almak İsteyenler Dikkat! Başvurular Nasıl Yapılacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Büyükanne maaşlarına yönelik yaptığı açıklamalar sonrasında vatandaşların akıllarında soru işaretleri kaldı. Maaş başvurularının ne zaman yapılacağı ve ne zaman ödeneceği soruları haklarında merak edilenleri sizler için derledik.

BÜYÜKANNE MAAŞI HAKKINDA DETAYLAR

Büyükanne torun maaşı için yapılacak başvuruların, Çalışma Bakanlığı’nın internet sitesinden ve SGK il müdürlüklerinden yapılabileceği ifade edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yaptığı son açıklamalara göre;

“Büyükanne Projesi bugün dünyada ilk defa uygulanan proje bazlı da olsa uygulamaya sokulan bir proje olacak ve bakanlıklarımıza ve paydaşlarımıza ait bir proje olmuş olacak. O nedenle paydaşlarımıza da değerli bakanımıza da teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte bu protokolden sonra bu ay talepleri alacağız. Bu talepleri ay sonuna kadar değerlendirmesini yaptıktan sonra Mart ayı itibariyle projenin fiilen uygulamasına geçeceğiz. Burada öncelikle aile seçiminde veya büyükanne seçiminde çok detaya gitmeyen temel kriterlerimiz olacak. Bunlardan birincisi doğum yapmış annenin asgari 1 yıllık geriye dönük sigortalı olmasını arayacağız. Ondan sonra doğum yapmış çocuğunun ilk 1 yaşının içinde olması lazım bu 1 yılı görelim. Zaten ilk 6 ayda yasal farklı hakları var.”

MAAŞTAN NASIL YARARLANILACAK?

Büyükanne maaşından yararlanmak için annenin iki asgari ücret bedelinden daha az gelirinin olması ve ailenin tüm fertlerinin toplam gelirin 3 asgari ücret bedelinden az olması gerekiyor. Uygulamadan düşük düzeyde gelir sahibi ailelerin yararlanması beklenirken, 6 aylıkla 1 yaş arasında bulunan bebekler için geçerli olacağı ve 1 yıllık pilot uygulama yapılacağı ifade edilmekte.

Kamupersoneli.net | ANKARA